Jeste li ikada probali pršulju, tradicionalnu bosansku slasticu

Lifestyle
Foto: Screenshot/YouTube

Bosansku kuhinju, osim brojnih slanih jela, sačinjavaju i mnoge slastice čije su se recepti prenosili s generacija na generacije. Među tradicionalnu slaticu ubraja se i pršulja, slatki zalogaj od mlijeka i riže.

Iako tradicionalne kolače bosanske kuhinje karakteriše agda, kojom se slastice prelivaju, pršulja je jedna od rijetkih tradicionalnih slastica koja se ne zaljevaju agdom. U nastavku donosimo recept pršulje koji je sastavni dio tradicionalne bosanske kuhinje.

Također, treba naglasiti da je pršulja vrlo slična sutliji, ali da se razlikuje po dužini spremanja. Pršulja je karakteristična po tome što se sprema u zemljanoj posudi, što se dugo kuha na laganoj vatri te na kraju dobije veoma debelu koricu.

Potrebni sastojci:

  • jedan litar mlijeka
  • jedna čaša riže
  • dvije čaše šećera

Način pripreme:

Nasuti mlijeko u zemljanu posudu, dodati opranu rižu, a potom i šećer. Ako kuhate pršulju na šporetu na drva, pustite da prokuha i sklonite u kraj šporeta da se dugo vari.

Ako slasticu pripremate na električnom šporetu, pustite je da prokuha pa smanjte temperaturu i ostavite da se lagano vari. Pršulja sa domaćim mlijekom ima deblji kajmak te je ukusnija što se duže kuha na laganoj vatri.

Klix