Juniori Borca predstavljat će BiH u omladinskoj Ligi prvaka

Vijesti
Foto: Sport1

Prvak Bosne i Hercegovine u juniorskoj kategoriji, FK Borac iz Banjaluke, bit će učesnik Lige prvaka za juniore ove sezone.

Liga prvaka u juniorskom uzrastu, ili UEFA omladinska liga, kako se ovo takmičenje zvanično zove, igra se po specifičnom principu, gdje učešće u grupnoj fazi imaju 32 ekipe čiji su seniorski timovi također izborili grupnu fazu, dok neovisno od njih, 32 prvaka nacionalnih juniorskih liga igraju na svojoj strani takmičenja po principu knock-out dvomeča.

Mjesto u UEFA omladinskoj ligi je zagarantovano za klubove koji osvoje nacionalna prvenstva u 32 najbolje rangirane članice UEFA, ali ako se desi da neki klub osvoji juniorsko prvenstvo svoje zemlje, a njegov seniorski tim također izbori učešće u Ligi prvaka, onda se otvara mjesto za prvaka sljedeće zemlje po UEFA koeficijentu.

Bosna i Hercegovina je po koeficijentu 36. zemlja UEFA rang liste, te su joj bila potrebna 4 “poklapanja” da bi Borac zaigrao Ligu prvaka, a toliko ih je i bilo, te će juniori Banjalučana imati priliku da se pokažu na međunarodnoj sceni.

 

Sport1