Kako je Titova ulica u Sarajevu nekada izgledala: Danas prepoznatljive zgrade nisu bile tu

Iz Sehare
Foto: Instagram/rare.photos.of.sarajevo

Na Instagram stranici Rare photos of Sarajevo je objavljena zanimljiva fotografija Ulice Maršala Tita u Sarajevu za koju se pretpostavlja da je snimljena prije Prvog svjetskog rata.

Naravno, tada na ovoj lokaciji nisu postojale danas prepoznatljive zgrade, a trotoari su bili uski. Nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, dionica od Koševskog potoka do Baščaršije zvala se Ćemaluša po džamiji koju je izgradio Ćemal-beg.

Impozantna i središnja zgrada u Ćemaluši prvobitno je služila kao hotel, a izgrađena je 1895. kao autorsko djelo poznatog arhitekte Karla Paržika.

Ćemaluša je nakon Sarajevskog atentata preimenovana u Ulicu Franje Ferdinanda. Nova ulica je trasirana januara 1919. godine, između Marijinog Dvora i Baščaršije. Prvo je ime dobila po Aleksandru Karađorđeviću, a 1921. po Aleksandru I Karađorđeviću.

Za vrijeme NDH, tj. od 1941. do 1945., je nosila naziv po ustaši Anti Paveliću. Od jednog od najpoznatijih arhitekata, Juraja Najtharta, zatraženo je da napravi spomenik koji će biti predstavljen u okviru otvorenja pruge Bosanski Šamac – Sarajevo.

On je jedinstvenim rješenjem napravio spomenik osloboditeljima Sarajeva, koji je već dugi niz desetljeća privlači građane i posjetitelje grada. Spomenik Vječna vatra je napravljen šestog aprila 1946. godine, na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije.

Ulica današnje ime nosi od 6. aprila 1945. godine, a 1993. je podijeljena na dvije ulice.

Dio od Marijinog dvora do Vječne vatre ostao je Ulica Maršala Tita, a dio koji nastavlja do Baščaršije postao je Ulica Mula Mustafe Bašeskije.

Klix