Kako na pametnom telefonu uključiti upozorenje na nadolazeće zemljotrese?

Lifestyle
Foto: Screenshot/Super Portal

Korisnici Androida u BiH i Hrvatskoj ostali su iznenađeni kada ih je mobitel upozorio na zemljotres nekoliko sekundi prije nego što se on zbio.

Riječ je inovativnom sistemu koji je u upotrebu ušao još 2020., godine, prije velikih zemljotresa u Hrvatskoj, ali je očito tek nakon njih postao funkcionalan i u našim krajevima.

Foto: tportal.hr

Procedura pokretanja tog sistema vrlo je jednostavna – potrebno je otići u postavke mobitela, odabrati lokaciju, potom usluge lokacije i konačno uslugu ‘Upozorenja o zemljotresu’:

Nakon toga, ako usluga sama po sebi nije aktivirana, potrebnu ju je označiti kao aktivnu kao na slici ispod:

Foto: tportal.hr

Googleov sistem, nazvan ShakeAlert, kreiran u saradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres. Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući miliona njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

tportal.hr