Kako zaustaviti trend smanjenog broja studenata?

BH Teme

Broj upisanih na fakultete tokom posljednjih deset godina, prema određenim procjenama, smanjen je za oko 40 hiljada. Gdje studirati, i da li otići vani u potrazi za poslom, dilema je mnogih. Smanjen broj studenata bilježi i Univerzitet u Zenici, a većeg interesa u odnosu na prethodne godine nema. Kako zaustaviti trend smanjenog broja studenata i koliko je upisna politika, u skladu sa potrebama tržišta rada?

Za upis studenata u Prvi ciklus prve godine raspisan je konkurs za 862 mjesta za sve studijske programe na osam fakulteta Univerziteta u Zenici. Da tržište rada, u ovom slučaju, diktira interes za studiranjem, saglasni su studenti. Tarik Islamović student je Filozofskog fakulteta u Zenici i smatra da i sa izborom društvenih nauka i tehničkih fakulteta, postoji perspektiva.

“Mislim da većina studenata, to jeste maturanata, većinom se opredjeljuje na softversko inžinjerstvo, mislim sa razlogom, ali isto tako bih podsticao studente, da upisuju ono što vole i također da se ne vode time da ne gledaju gdje se nalaze slobodna radna mjesta, to će već doći samo po sebi, da se vode onim što vole i da to upisuju”, kaže Tarik.

Kroz projekte promocije fakulteta pokušava se barem ublažiti ovaj rastući problem smanjenog broja upisanih studenata. Urađeno je mnogo, ističe rektor Zeničkog Univerziteta, te se očekuju i pozitivni efekti.

“Mi na Univerzitetu smo uradili sve da bi što bolje predstavili naš Univerzitet potencijalnim studentima, radili smo dobru promociju kroz obilaske škola, kroz društvene mreže, kroz razgovore sa našom djecom, kroz otvaranje Dana otvorenih vrata i evo očekujemo da ćemo napraviti neki rezultat. Ukoliko bi posljednji rezultat sa brojem upisanih studenata od prošle godine, dakle ukoliko bi upisali bar 700 studenata, ja bih kao rektor bio zadovoljan”, ističe rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković.

Uz kvalitet nastave, značajno je i također raditi i na promociji, te prezentovati rezultate nastave, kao i proširiti kompetencije studenata i povezati se sa lokalnom zajednicom, naglašava prodekan FFUNZE.

“Prošla je prva sedmica upisnog roka i ona traje nekom očekivanom dinamikom, negdje smo na 30 posto popunjenosti kapaciteta. Iskustvo nas uči da se najveći broj potencijalnih studenata i studentica upisuju upravo u tom periodu drugog roka. Naša su neka očekivanja da će razina upisanih brucoša u ovom upisnom roku biti na razini prošlog i da ćemo popuniti sve u augustu”, navodi prodekan Filozofskog fakulteta u Zenici Mirza Džananović.

Politehnički fakultet, odnosno studij Softverskog inžinjerstva, s druge strane, zajedno sa medicinom su jedini koji su planiranu kvotu ispunili, pa čak i u prvom roku.

Obrazovni sistem je ključan za razvoj društvenog napretka. Njegov razvoj zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje društvenu, privrednu obrazovnu promjenu.

BHRT