KK Bosna na današnji dan postala prvak Evrope

Iz Sehare

KK Bosna na današnji dan postala prvak Evrope (Foto: KK Bosna)

Košarkaški klub Bosna iz Sarajeva je na današnji dan, 5. aprila 1979. postala prvak Evrope. “Studenti” su u finalnom meču u Grenoblu savladali Emerson sa 96:93.

Tim iz Varesea bio je apsolutni favorit pred finalni meč. Bilo im je to deseto finale u kojem su tražili šestu titulu, a na terenu ih je predvodio slavni Dino Menegin, jedan od najboljih igrača u historiji. S druge strane, bio je to Bosnin prvi nastup u najvećem evropskom klupskom takmičenju uopšte.

Ipak, tada mladi strateg Bosne, Bogdan Boša Tanjević i njegovi košarkaši apsolutno zasluženo su pobijedili u finalu pred 12 hiljada gledalaca i osvojili pehar namijenjen prvaku Evrope. Žarko Varajić je ubacio 45 poena, a Mirza Delibašić 30 poena u tom finalnom susretu.

“Studenti” su postali prvi tim iz bivše Jugoslavije koji se okitio titulom prvaka Evrope.

Zlatnim imenima ostat će upisana generacija koju je s klupe predvodio Bogdan Tanjević, a dres “Bosne” nosili su: Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Svetislav Pešić, Dragan Zrno, Sabahudin Bilalović te Almir Dervišbegović i Sulejman Duraković koji nisu bili među 12 igrača u finalnom susretu.

“Studenti” su se sutradan, 6. aprila, vratili u Sarajevo na Dan grada Sarajeva. Na aerodromu ih je dočekalo oko 15.000 navijača. Sa aerodroma su igrači i stručni štab špalirom ispraćeni do Skenderije gdje se održavala svečana sjednica Gradske skupštine na kojoj je tri hiljade prisutnih ovacijama pozdravilo prvake Evrope.