Korisnike interneta šokiralo šta se krije iza opcije “Ja nisam robot” na web stranicama

Zanimljivosti
Foto: Shutterstock

Internet je mreža koja nikad ne miruje, a gdje je od svega najugroženija sigurnost i privatnost korisnika. Jedan od načina da se one provjere je opcija “I am not a robot”. Stoga, mnoge je iznenadilo šta se zapravo krije iza kvadratića koji smo dosad nebrojeno puta označili.

Ako ste korisnik interneta sigurno vam se moralo desiti da vas prilikom ulaska na pojedine web stranice dočeka sigurnosna provjera u kojoj trebate potvrditi da “niste robot”.

Često popraćena kvadratićima u kojima trebate razabrati fotografije semafora, pješačkih prijelaza, traktora i sličnih predmeta, ona je postala sastavni dio našeg surfanja.

Iako većina nastoji što prije izvršiti zadatak koji se nađe pred nama, mali broj ljudi razmišljao je o tome šta se krije iza ove opcije.

Objašnjeno je to u epizodi emisije QI iz 2020. godine, gdje je voditeljica Sandi Toksvig otkrila o čemu je riječ. Isječak iz emisije sada je osvanuo na TikToku, a mnogi korisnici ostali su u čudu onim što su saznali.

“Nije poenta označiti taj kvadratić. Prava stvar je u onome kako ste se ponašali prije nego ste ga označili”, objasnila je Sandi, pa nastavila:

“Da budem iskrena, ne mogu otkriti sve pojedinosti, no ukratko govoreći, označite kvadratić i to web mjesto će izvršiti provjeru vaše historije pretraživanja”, istakla je.

“Primjerice, prije nego ste označili kvadratić pogledali ste nekoliko videozapisa s mačkama, svidio vam se tvit o Greti Thunberg, provjerili ste svoj Gmail – sve to ih navodi da misle kako se iza ekrana nalazi čovjek”, rekla je.

“U suštini, kada označite ‘Ja nisam robot’, upućujete stranicu da pogleda vaše podatke i sama odluči o čemu se radi. Ako računar nije siguran, tada vas upućuje da kliknete na fotografije protupožarnih hidranata”, dodaje.

Po svemu zaključujući, opcija “Ja nisam robot”, zapravo je prikriveno odobrenje da date određenoj web stranici da “prečešlja” vašu historiju pregledavanja.

Snimka je ponovo postala aktuelna nakon što je ovo bila tema australskih radijskih voditelja Fitzyja i Wippa, a mnoge je zaprepastilo ono što su imali priliku čuti.

Korisnici su izrazili nevjericu zbog ovog saznanja, pitajući se radi li se o istini ili ne, mnogi su zaključili i kako ovakvo šta “djeluje ilegalno”.

“Čekaj, šta? Kako ovo nisam znao”, napisao je jedan korisnik.

“Prvi put čujem za ovo. Istražio sam i, nažalost, čini se da je tačno”, dodao je drugi.

“Ovo je totalno narušavanje privatnosti”, neko je zaključio.

Snimka je za kratko vrijeme prikupila preko 3 miliona pregleda.