Košarka: Bh. juniorke na Evropskom prvenstvu

Vijesti
Foto: KSBiH

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) uvrstila je žensku juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo A divizije.

Nakon vojne agresije na Ukrajinu, FIBA je odlučila suspendovati sve košarkaške reprezentacije Rusije i Bjelorusije iz takmičenja pod svojom ingerencijom.

Mnoge zemlje su profitirale od ove FIBA-ine odluke, a među njima je i BiH. Tačnije, profitirala je ženska juniorska reprezentacija BiH.

“Stiglo je pismo iz FIBA u kojem se traži od Košarkaškog saveza BiH da potvrdi učešće U-18 ženske reprezentacije na Evropskom prvenstvu A divizije, odnosno popuni mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon eliminacije Bjelorusije. Naravno da nisu dugo trebali čekati naš odgovor. Ovo je zaista izvanredna vijest. Učinit ćemo sve da reprezentaciji osiguramo kvalitetne uslove za nastup na najvišem nivou, kao i uvijek”, ističe generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

BiH će “upasti” u grupu gdje je trebala igrati Bjelorusija. Riječ je o grupi D u kojoj su još Francuska, Njemačka i Izrael, tako da naše djevojke očekuje težak posao.

Evropsko prvenstvo A divizije igra se u Grčkoj od 6. do 14. augusta.

Klix