Lana Kamberović, mlada književnica iz Živinica: Pisanje hrani moju dušu i olakšava moja duševna stanja

Intervjui

Krajem prošlog mjeseca u Bosanskom kulturnom centru TK promovirana je zbirka poezije “Na krilima leptira” čija je autorica Lana Kamberović. Riječ je o književnom prvijencu ove mlade autorice iz Živinica.

Povodom izlaska iz štampe svoje prve knjige, 17-godišnja Lana Kamberović je govorila za SuperPortal.ba.

Protekle subote održana je prva promocija vaše zbirke poezije “Na krilima leptira”. Sada, kada su se bar malo slegli utisci, koliko si zadovoljna promocijom i kako se osjećaš nakon što je tvoj književni prvijenac ugledao svjetlo dana?

– Od promocije je prošlo, sada već, više od sedam dana, a utisci se još nisu u potpunosti slegli. Svakog dana dobijem nekoliko poruka, slika ili citata iz moje knjige, pomalo je nestvarno, osjećaj je predivan i nevjerovatan. Promocija je nadmašila moja očekivanja i sretna sam što je prošlo onako kako sam i zamislila.

Možeš li nam malo bliže predstaviti svoju zbirku poezije “Na krilima leptira”, za one koji se još uvijek nisu upoznali sa tvojim književnim prvijencem?

– “Na krilima leptira” je moja prva knjiga, zbirka ljubavne poezije. Ljubav je vječna muza svih poezija napisanih do danas. U knjizi sam pisala o ljubavi prema voljenom biću, prema životu i svemu onome što me okružuje. Najdublje, najbolnije, ali i najljepše emocije sam ukoričila u svoju knjigu.

Lana Kamberović: U knjizi sam pisala o ljubavi prema voljenom biću, prema životu i svemu onome što me okružuje

Jako mlada si uplovila u književni svijet. Odakle ljubav prema pisanoj riječi?

– Ljubav prema pisanju postoji još od ranog djetinjstva, kada sam pisala razne prozne tekstove, u osnovnoj školi na zadatu temu. U početku mi je bilo zanimljivo da sve što vidim opišem, a vremenom sam počela pisati o osjećajima u sebi i prema drugima. Pisanje hrani moju dušu i olakšava moja duševna stanja.

Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje pjesme?

– Glavni pokretač i inspiracija je ljubav. Ljubav prema svemu. Ali, inspiracija dolazi iz svega. Ona dolazi neočekivano, čak i u trenutcima kada nisam u mogucnosti zapisati svoje misli.

Kako iskusnije kolege književnici gledaju na tvoj rad? Koliko ti znače njihovi savjeti?

– Veoma sam sretna što sam okružena kolegama po peru. Njihova podrška i njihovi savjeti su mi olakšali i pomogli da ustrajem u svom putu. Neizmjerno sam zahvalna i sretna jer su prepoznali moj talenat i vjerovali u mene. Njihovi savjeti mi beskrajno znače.

Još uvijek si učenica srednje škole. Kako tvoji drugari gledaju na tvoj književni put, budući da većina današnjih tinejdžera nije baš u prevelikoj ljubavi sa knjigom?

– Kada je knjiga bila u procesu štampanja, samo par mojih, bliskih prijatelja, je znalo da izdajem knjigu. Željela sam to da podijelim sa ostalima, kada sve bude gotovo. Reakcije su većinom pozitivne, nisam očekivala da će moja knjiga biti ovako dobro prihvaćena. Veoma sam zahvalna svim svojim prijateljima na velikoj podršci.

Lana Kamberović: Sebe u budućnosti vidim kao poznatog pisca i inžinjera elektrotehnike

Pored pisanja, oprobali si se i u svijetu glume i muzike. Postoji li još nešto što te privlači i u čemu bi se još voljela oprobati?

– Oprobala sam se u pisanju, svijetu glume i muzike. Trenutno bih voljela naučiti svirati klavir i gitaru. A godine su ispred mene, za još mnogo stvari u kojima se nisam oprobala.

Šta najviše čitaš i šta bi preporučili drugima kao obavezno štivo?

– Pored poezije, mnogo volim čitati psihološke romane i trilere. Knjiga koju uvijek preporučujem, a ujedno i moja najdraža knjige je “Zato što te volim” Gijom Muso. Pored nje, preporučujem i “40 pravila ljubavi” od Elif Safak.

Koji su tvoji planovi za budućnost u pogledu školovanja ali i pisanja? Planiraš li nastaviti školovanje u BiH ili inostranstvu? Da li je u pripremi neka nova zbirka poezije ili neko drugo književno djelo?

– Sebe u budućnosti vidim kao poznatog pisca i inžinjera elektrotehnike. Nastavak školovanja bih voljela, ako mi se pruži prilika, nastaviti u inostranstvu, kako bih unaprijedila svoje znanje i naučila nešto novo.

Također, nadam se da će i moja djela biti poznata izvan granica naše države. U pripremi je nova zbirka, ali se naravno želim oprobati i u drugim književnim pravcima.

Poruka za mlade?

– Moja poruka svim mladim ljudima jeste da vjeruju u sebe i da sanjaju. Ako čvrsto vjerujemo u snove, oni će se i ostvariti, samo trebamo biti uporni. Na svakom životnom putu ćemo nailaziti na niz prepreka, ali bitno je da ne odustanemo. Upornost se isplati i snovi se ostvaruju.