Ljubušak s američkom adresom nesebično pomaže svoj rodni kraj

Vijesti
Foto: federalna.ba

Najpoznatiji Ljubušak s adresom u Los Angelesu, također poznat i kao veliki humanitarac, Stipe Steve Bubalo u posjeti je ovih dana svom rodnom kraju Hardomilju. Povod posjete je otvaranje Zavičajnog doma, koji je upravo zaslugom porodice Bubalo i obnovljen. Osim ovog objekta pomogli su i obnovi crkve te puta koji vodi u ovaj kraj.

  • Video pogledajte OVDJE.

Manja mjesta u Bosni i Hercegovini godinama se suočavaju s problemom iseljavanja stanovništva. Srednjovjekovno selo Hardomilje nadomak Ljubuškog jedno je od tih mjesta. Među iseljenicima je i Stipe Stev Bubalo, koji nesebično godinama pomaže ovaj kraj. Zatekli smo ga sa suprugom u posjeti rodnoj kući, gdje nam kaže kako naviru samo lijepa sjećanja na život koji je proveo ovdje sve do svoje 16. godine.

„Ovo nikad nisam mislio da ću dočekati u životu jer je to predug život, a naročito kad odete u tuđi svijet. Uvijek vas vuče želja od tamo odakle su vam korijeni.“

O Stevu je snimano i nekoliko dokumentarnih filmova, a u toku je priprema i za novi pod nazivom „Američki san“. Priznanje ovom čovjeku odaju i stanovnici Hardomilja, koji su mu u čast organizovali svečanost povodom obnovljenog Zavičajnog doma, a za čije je otvaranje zaslužna porodica Bubalo.

„Pomogao je da se obnovi i ova crkva, kao i naš spomen dom tu na našem starom Hardomilju. Učinio je da se dovede i sama asfaltna cesta do samoga brda na Hardomilju. Vjerujem da ne postoji čovjek na Hardomilju koji to ime ne spominje sa zahvalnošću“, istakao je fra Nikola Jurišić.

„Neka i svima nama mladima bude ovo jedan primjer da i mi nekad u budućnosti, ukoliko budemo u mogućnosti, činimo ovo što čini on“, kaže Ana Bubalo.

Ljubav prema rodnom zavičaju tokom godina porodica Bubalo nesebično je iskazivala i u pomoći studentima, te ulažuću u brojne infrastrukturne projekte. Ovaj primjer je možda prava lekcija bh. jakoj dijaspori, koju više nego ikada treba domovina Bosna i Hercegovina.

„Želim pomoći svome selu, ne dijelim Bubale, Borose, Grbavce, Rupčiće, bilo ko, ovo je moje selo, to su moji ljudi. Ja ih poštujem i želim pomoći“, poručuje Stipe.

Inače, ovaj kraj obiluje bogatom kulturno-historijskom naslijeđem, prelijepom prirodom, ali ono što Ljubušaci najviše vole isticati je kako stanovnici ovdje imaju veliko srce što se, tvrde, upravo na pirmjeru porodice Bubalo najbolje može primjetiti.

federalna.ba