Milijarder i vlasnik Patagonie predao svoju tvrtku: Sav profit ide za zaštitu planete Zemlje

Magazin Zanimljivosti
Foto: Instagram

Pola vijeka nakon osnivanja, proizvođač odjeće za aktivnosti na otvorenom Patagonia, Yvon Chouinard, ekscentrični penjač po stijenama koji je postao milijarder sa svojim nekonvencionalnim pristupom kapitalizmu, predao je svoju uspješnu tvrtku.

Umjesto da proda tvrtku, Chouinard, njegova supruga i dvoje odrasle djece prenijeli su svoje vlasništvo nad Patagonijom, procijenjenom na oko 3 milijarde dolara, na posebno osmišljenu zakladu i neprofitnu organizaciju. Stvorena je kako bi se očuvala neovisnost tvrtke i osigurala da se sav njezin profit – oko 100 miliona dolara godišnje – koristi za borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu nerazvijenog zemljišta diljem svijeta.

Ovaj neobičan potez dolazi u trenutku sve većeg nadzora milijardera i korporacija, čija je retorika o tome da svijet čine boljim mjestom često zasjenjena njihovim doprinosom upravo onim problemima za koje tvrde da ih žele riješiti.

U isto vrijeme, Chouinardovo odricanje od obiteljskog bogatstva u skladu je s njegovim dugogodišnjim nepoštivanjem poslovnih normi i njegovom životnom ljubavlju prema okolišu.

“Nadajmo se da će ovo utjecati na novi oblik kapitalizma koji neće završiti s nekoliko bogatih ljudi i hrpom siromašnih”, rekao je Chouinard (83) u ekskluzivnom intervjuu. “Dat ćemo maksimalni iznos novca ljudima koji aktivno rade na spašavanju ovog planeta”, dodao je za New York Times.

Patagonia će nastaviti poslovati kao privatna, profitna korporacija sa sjedištem u Venturi u Kaliforniji, koja svake godine prodaje jakne, kape i skijaške hlače u vrijednosti većoj od milijardu dolara. Ali Chouinardovi, koji su do prošlog mjeseca kontrolirali Patagoniju, više nisu vlasnici tvrtke.

U auustu je obitelj neopozivo prenijela sve dionice s pravom glasa, što odgovara 2% ukupnih dionica, u novoosnovani zakladu “Patagonia Purpose Trust”.

Zaklada, koju će nadzirati članovi obitelji i njihovi najbliži savjetnici, ima za cilj osigurati da Patagonia ispuni svoju obvezu vođenja društveno odgovornog poslovanja i davanja svoje dobiti. Budući da su Chouinardovi darovali svoje dionice zakladi, porodica će još platiti oko 17,5 miliona dolara poreza na dar.

Chouinardovi su zatim donirali ostalih 98% Patagonije, njezinih običnih dionica, novoosnovanoj neprofitnoj organizaciji pod nazivom Holdfast Collective, koja će sada biti primatelj cjelokupne dobiti tvrtke i koristiti sredstva za borbu protiv klimatskih promjena.

“To je za njih značilo značajan trošak, ali to je bio trošak koji su bili spremni snositi kako bi osigurali da ova tvrtka ostane vjerna svojim načelima”, rekao je Dan Mosley, partner u BDT & Co., trgovačkoj banci koja surađuje s ultrabogatim pojedinacima uključujući Warrena Buffetta, i koji su pomogli Patagoniji dizajnirati novu strukturu. “S obzirom da nisu željeli da to izgleda kao donacija u dobrotvorne svrhe, nema nikakve porezne olakšice.”

Davanjem većine svoje imovine tijekom svog života, Chouinardovi – Yvon, njegova supruga Malinda i njihovo dvoje djece, Fletcher i Claire, koji su oboje u svojim 40-ima – etablirali su se među najmilosrdnije obitelji u zemlji.

Patagonia je već donirala 50 miliona dolara Holdfast Collectiveu i očekuje da će doprinijeti s dodatnih 100 miliona dolara ove godine, čime će nova organizacija postati glavni igrač u filantropiji za klimu.

Mosley je rekao da je priča drugačija od bilo koje druge koju je vidio u svojoj karijeri. “U mojih 30 rada, ono što je obitelj Chouinard učinila je stvarno izvanredno,” rekao je. “Tvrtka je neopozivo predana. Ne mogu i ne žele je ponovno dobiti natrag”.

Za Chouinarda je to bilo još jednostavnije od toga, pružajući zadovoljavajuće rješenje za pitanje planiranja nasljeđivanja.

“Nisam znao što da radim s tvrtkom jer nikad nisam želio tvrtku”, rekao je iz svog doma u Jacksonu, Wyoming. “Nisam želio biti biznismen. Sada mogu umrijeti sutra, a tvrtka će nastaviti raditi pravu stvar sljedećih 50 godina, a ja ne moram biti u blizini.”

Ovo bi stvarno moglo uspjeti

Na neki način, odustajanje od Patagonije nije iznenađujuće što dolazi od Chouinarda.

Kao pionir u penjanju po stijenama u kalifornijskoj dolini Yosemite 1960-ih, Chouinard je živio u svom automobilu i jeo pokvarene konzerve mačje hrane koje je kupovao za 5 centi po komadu.

Čak i danas nosi otrcanu staru odjeću, vozi izlupani Subaru i vrijeme provodi između skromnih domova u Venturi i Jacksonu. Chouinard ne posjeduje računalo ili mobitel.

Patagonia, koju je Chouinard osnovao 1973., postala je tvrtka koja odražava njegove idealističke prioritete, kao i prioritete njegove supruge. Tvrtka je rano prihvatila sve, od organskog pamuka do čuvanja djece na licu mjesta, i poznato je da je odvraćala potrošače od kupnje njenih proizvoda, oglasom na Crni petak u The New York Timesu koji je glasio: “Ne kupujte ovu jaknu”.

Tvrtka je desetljećima davala 1% svoje prodaje, uglavnom lokalnim aktivistima za zaštitu okoliša. Posljednjih godina tvrtka je postala politički aktivnija, pa je otišla toliko daleko da je tužila Trumpovu administraciju u pokušaju zaštite nacionalnog spomenika Bears Ears.

Ipak, kako je prodaja Patagonije skočila, Chouinardova vlastita neto vrijednost nastavila je rasti, stvarajući neugodnu zagonetku za autsajdera koji se gnuša pretjeranog bogatstva.

“Bio sam u časopisu Forbes naveden kao milijarder, što me stvarno, jako razbjesnilo”, rekao je. “Nemam milijardu dolara u banci. Ne vozim Lexuse.”

Forbesova rang lista, a potom i pandemija COVID-19, pomogli su u pokretanju procesa koji će se odvijati u posljednje dvije godine i na kraju dovesti do toga da Chouinardovi predaju tvrtku.

Sredinom 2020. Chouinard je počeo govoriti svojim najbližim savjetnicima, uključujući Ryana Gellerta, izvršnog direktora tvrtke, da je spreman prodati tvrtku ako ne nađu dobru alternativu.

“Jednog dana mi je rekao: ‘Ryane, kunem se Bogom, ako vi ne počnete s ovim, otići ću po popis milijardera časopisa Fortune i početi hladno zvati ljude’,” Gellert rekao je. “U tom smo trenutku shvatili da je ozbiljan.”

Idealno rješenje

Sada kada je budućnost vlasništva Patagonije jasna, tvrtka će morati ostvariti svoje visoke ambicije da istovremeno vodi profitabilnu korporaciju dok se bori protiv klimatskih promjena.

Neki stručnjaci upozoravaju da bi tvrtka i povezani subjekti mogli izgubiti fokus bez financijskog udjela obitelji Chouinard u Patagoniji. Iako su djeca i dalje na platnom popisu Patagonije, a stariji Chouinardovi imaju dovoljno za udoban život, tvrtka više neće dijeliti nikakvu dobit s obitelji.

“Ono što kapitalizam čini tako uspješnim je to što postoji motivacija za uspjeh”, rekao je Ted Clark, izvršni direktor Northeastern University Centre for Family Business. “Ako oduzmete sve financijske poticaje, obitelj zapravo više neće imati interesa za to osim čežnje za dobrim starim vremenima.”

Što se tiče načina na koji će Holdfast Collective raspodijeliti dobit Patagonije, Chouinard je rekao da će velik dio fokusa biti na klimatskim rješenjima temeljenim na prirodi, kao što je očuvanje divljih zemalja. A Holdfast Collective također će moći graditi na patagonijskoj povijesti financiranja aktivista na lokalnom nivou, ali bi također mogao lobirati i donirati političkim kampanjama.

Za Chouinardove, to rješava pitanje što će se dogoditi s Patagonijom nakon što njen osnivač ode, osiguravajući da će se dobit tvrtke usmjeriti na zaštitu planeta.

“Osjećam veliko olakšanje što sam sredio svoj život”, rekao je Chouinard. “Za nas je ovo bilo idealno rješenje.”

Klix