Mlada violinistica Aida Rešidbegović priprema se za nastup na Menhetnu

Magazin Vijesti
Foto: Facebook

Šesnaestogodišnja violinistica iz Tuzle Aida Rešidbegović je u našoj zemlji i širom svijeta osvojila više od dvadeset prvih i specijalnih nagrada. U augustu bi trebala biti jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na Menhetnu. Međutim, troškove bi, kao i do sada, trebala sama snositi. Roditelji su uputili apele na brojne adrese.

Aida je učenica Srednje muzičke škole u Tuzli i do sada je održala devet solističkih koncerata. Od priznanja, kao najznačajnije izdvaja one od prošle godine u Americi. U toku su pripreme i za nastup na Menhetnu.

AIDA REŠIDBEGOVIĆ, violinistica i učenica Srednje muzičke škole Tuzla

“U pitanju je jedan svečani koncert gdje nastupaju svi koji su osvojili zlatne, srebrene i bronzane medalje. Ja ću svirati Španski ples od Sorasata”.

LEJLA HALILOVIĆ, pedagogica u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli

“Dobitnica je brojnih nagrada, pobjednik na raznim internacionalnim takmičenjima, tako da je Menheten samo jedan u nizu. Njoj je samo nebo granica.

Međutim, iako treba da predstavlja svoju zemlju kao jedina učesnica iz Bosne i Hercegovine, sav finansijski i logistički teret organizacije putovanja i boravka je na
roditeljima. Škola nema sredstava ni mogućnosti da učestvuje. Roditelji su uputili apele na sve nivoe vlasti u državi.

BAKIR REŠIDBEGOVIĆ, Aidin otac

“Aida ne predstavlja samo sebe tamo, predstavlja i Tuzlu, Bosnu i Hercegovinu. Da li će biti od toga šta, vidjet ćemo. Svjestan sam da škola i obrazovni sistem takav kakav jeste nema mogućnosti da podrži, a za ostale nivoe vidjet ćemo”.

AIDA REŠIDBEGOVIĆ, violinistica i učenica Srednje muzičke škole Tuzla

“Ja se nadam da će se barem malo moći pokriti troškovi, ali u svakom slučaju ja ću otići tamo jer to je prilika i mi kao muzičari živimo za publiku”.

Nastupit će Aida, kaže njen otac, pa makar morali kredit uzeti. Dok predstavlja Bosnu i Hercegovinu širom svijeta, ostvaruje zapažene rezultate i donosi priznanja, nada se da će barem neki od nivoa vlasi imati sluha. Do sada bez pozitivnih odgovora. Da li je to način zadržavanja mladih sposobnih ljudi u zemlji?

BHRT