Mladi hokejaši BiH osvojili Svjetsko prvenstvo u Sarajevu i izborili promociju u viši rang

Vijesti
Foto: Facebook

Mladi bh. hokejaši ostvarili plasman u viši rang…

Juniorska hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Južnoafričku Republiku rezultatom 6:4 i tako osvojila Svjetsko prvenstvo III-B divizije koje se igra u Sarajevu.

Naš glavni grad dobio je čast organizacije Svjetskog prvenstva III-B divizije po prvi put, a na kraju će takmičenje ostati upamćeno jer su mladi bh. hokejaši uspjeli izboriti promociju u viši rang.

Nakon ubjedljive prve dvije pobjede nad Južnoafričkom Republikom i Luksemburgom, danas nam je u trećem kolu bila dovoljna pobjeda ponovo nad afričkom selekcijom, do koje smo i došli najprije sigurnom igrom u prvoj trećini.

Već nakon prvih 20 minuta igre bilo je 5:0 za BiH. Tri gola u prvoj dionici postigao je Nikko Gaković, a po jedan dodali su Adi Drnda i Tarik Mrkva.

Kada je Mrkva na startu druge trećine pogodio za 6:0 činilo se da će to biti i više nego ubjedljiv trijumf domaćina prvenstva.

Međutim, uslijedila su četiri gola Južnoafrikanaca kojima je unesena kakva-takva drama u meč. Dva gola postigao je Yuval Levi, a po jedan su dodali Daanyal Kamish i Oliver Beek. No, nedovoljno da Južnoafrička Republika ozbiljnije zaprijeti.

Na kraju je BiH odigrala sjajno Svjetsko prvenstvo u dvorani Zetra i izborila promociju u III-A diviziju. Ipak, prvenstvo nije završeno pošto mlade bh. hokejaše već sutra čeka duel protiv Luksemburga.

Podsjetimo, u grupi su se trebali naći još i Hong Kong i Novi Zeland, ali su odustali od dolaska u Sarajevo pa su tako učestvovale samo tri selekcije.

Klix