Mladi inovator Mirko Keča napravio električni romobil: U planu je još mnogo novih projekata

Intervjui Vijesti
Foto: Screenshot/You Tube

Sedamnaestogodišnji Mirko Keča, učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole, u djedovoj radionici je napravio električni romobil.

Mirko je za O kanal govorio o ovom poduhvatu.

– Na romobilu sam radio više od godinu dana. Problem je napravila pandemija koronavirusa koja se odvijala u to vrijeme, a moja radionica je u Kozarskoj Dubici. Problem je bio taj što nismo mogli ići kod djeda, zato ja nisam mogao ni raditi. Djed i tata su mi pomagali oko romobila. Većinski je to bio solo projekat ali oni su mi pomogli, ističe Mirko.

Interesovanje za elektroniku je počelo u osnovnoj školi, a za romobile se počeo interesovati 2019. godine, pred sam upis u srednju školu.

– U to vrijeme su se kod nas pojavili električni romobili. Tada sam ja već planirao raditi na projektu koji je imao veze sa romobilima. Planirao sam raditi električni skejtbord. Imao sam predznanje jer sam istraživao oko toga, šta treba i kako bih trebao uraditi. Kada sam vidio električni romobil rekao sam sebi da to izgleda zanimljivo. Onda sam odlučio da probam to i napraviti, dodaje.

Pogledajte cijeli razgovor.

Oslobođenje