Mujo iz Bugojna na devetom uzastopnom Eurobasketu: Nadam se pobjedi protiv Mađarske

Vijesti

Foto: Klix

Navijači košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine polako pristužu pred Lanxess Arenu u Kelnu gdje će naši igrači danas otvoriti takmičenje na Eurobasketu susretom protiv Mađarske, a četiri sata prije prve utakmice, novinar portala Klix.ba ispred dvorane zatekao je bivšeg sportistu i sadašnjeg košarkaškog trenera Muju Kovačevića koji nam je prenio svoja očekivanja.

Na početku kratkog razgovora odmah nam je rekao da od nezavisnosti Bosne i Hercegovine u stopu prati naše košarkaše i da mu je ovo deveti uzastopni Eurobasket na kojem će pružiti podršku bh. košarkašima.

Posebno se prisjetio Eurobasketa u Sloveniji kada su naši košarkaši s tri pobjede ostali bez plasmana u drugu fazu, a kaže da i od ove ekipe ima velika očekivanja, posebno nakon partije koju smo pokazali protiv Francuske u Skenderiji.

“Bio sam na svakom Eurobasketu od kada je BiH nezavisna država. Gledajući kroz historiju, najveći žal ostaje zbog prvenstva u Sloveniji, šteta je što tada nismo prošli dalje i što smo jedina ekipa u historiji koja nije prošla s tri pobjede u grupnoj fazi”, kaže nam Mujo, koji 20 godina radi kao trener košarkaša Iskre iz Bugojna.

“Treniram košarku od sedme godine, igrao sam Premijer ligu BiH, igrao u Austriji, nakon čega sam se vratio u BiH kada je počeo rat. Sada 20 godina radim kao košarkaški trener u ekipi Iskre iz Bugojna”, kaže Mujo, nakon čega je bilo izuzetno zanimljivo čuti njegova očekivanja od trenutne ekipe i Eurobasketa koji nas očekuje:

“Opet smo u teškoj grupi s tri ekipe koje su favoriti za osvajanje Eurobasketa. Protiv Francuske smo pokazali da možemo, odigrali smo sjajnu utakmicu i pokazali sav potencijal koji imamo. Posebno bih istakao ljudske i trenerske karakteristike trenera Bećiragića koje mogu biti od velikog značaja, a što se tiče utakmice protiv Mađarske, nadam se da možemo doći do pobjede što bi nam sigurno otvorilo mogućnost da prođemo dalje.”

 

Klix