Na današnji dan prije 32 godine Kalesija je postala prvi oslobođeni grad tokom agresije na BiH

Vijesti

Na današnji dan, 23. maja 1992. godine, pripadnici kalesijskih jedinica Armije RBiH uspješno su realizovali akciju oslobađanja Kalesije od agresora čime je Kalesija postala prvi oslobođeni grad tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Agresija na Kalesiju započela je 2. maja kada je agresor u ranim jutarnjim satima izvršio granatiranje sela Jelovo Brdo i Gojčin, a zatim istog dana započeo granatiranje sela Prnjavor kao i Kalesije Centra.

Dosta slabije naoružani, kalesijski borci su pružali veliki otpor. Međutim, 11. maja uslijedio je jak artiljerijski napad agresora koji je svim raspoloživim sredstvima gađao borbene položaje boraca Armije RBiH. Tehnički mnogo nadmoćniji agresor tog dana zaposjeda Centar Kalesije i proglašava tzv. “Srpsku opštinu Kalesija”. U tom pohodu agresorske snage koje su predvodili četnici iz sela Dubnica i okolnih kalesijski sela uz pomoć JNA, te plaćenici iz Srbije (“arkanovci”, “šešeljevci, “Beli orlovi”) čine mogobrojne zločine.

Ubrzo je uslijedila konsolidacija redova kalesijskih boraca čija je želja bila da se prviremeno zauzete teritorije vrate.

Jedan od značajnijih datuma za Kalesiju bio je 17. maj 1992. godine. Tog dana su se agresorske snage pokušale spojiti sa JNA koja se još uvijek nalazila na aerodromu Dubrave (danas “Međunarodni aerodrom Tuzla”).

No, hrabri kalesijski borci tog dana odnose veliku pobjedu na riječici Bijeljevac i nanose agresoru velike gubitke, te razbijaju njihove planove o spajanju sa JNA.

Ta pobjeda dala je veliki elan kalesijskim borcima tako da je donešena odluka da se 23. maja krene u protivnapad kako bi se oslobodile privremeno zauzete teritorije. Velika hraborst pripadnika Armije RBiH došla je tog dana do izražaja.

Jedan po jedan padali su agresorski rovovi, a agresorske snage su se vrlo brzo dale u bijeg. Već taj dan su oslobođeni Prnjavor i Kalesija Centar, a zastava RBiH se ponovo zavijorila u Centru Kalesije.

Time je Kalesija, nakon samo 12 dana opsade, postala prvi oslobođeni grad tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U narednim danima uslijedio je napredak boraca Armije RBiH koji oslobađaju četničko uporište Dubnicu, a zatim i Gornju Kalesiju te nastavljaju dalje sa borbama za svoj grad i domovinu.

SuperPortal.ba