Na Univerzitetu u Tuzli promovisano 416 diplomanata i magistranata

Događaji Vijesti
Foto: Screenshot/YouTube

Univerzitet u Tuzli danas je upriličio svečanu promociju diplomanata i  magistra nauka. Dodjelom diploma i tradicionalnim bacanjem kapa u zrak akademska zajednica u Bosni i Hercegovini je postala bogatija za ukupno  416 visokoobrazovanih osoba. Bacanjem kapa u zrak ozvaničen je završetak školovanja za 334 diplomanta i 82 magistranta u akademskoj 2021./2022. godini. Na današnjoj svečanosti upućena im je poruka da svoje znanje maksimalno iskoriste i da ostanu u našoj zemlji. Veliki je ovo dan za diplomante i magistre, ali i za Univerzitet u Tuzli, kazala je rektorica, Nermina Hadžigrahić.

“Time oni postaju dio naše akademske zajednice koja sada broji, kroz ovih 45 godina preko 43 hiljade diplomanata, preko 4000 magistara nauka. Naši se diplomanti i magisti nalaze na kraju jednog svog ne baš lakog put. Nadam se da smo im pružili dovoljno znanja i vještina da nastave svoje karijere i da hrabro idu dalje, da prate svoje snove i da na neki način ostanu povezani sa univerzitetom kao naši alumnisti”, dodaje rektorica Hadžigrahić.

Na odlazak van BiH neki gledaju kao priliku za napredovanje. Intencija Vlade TK i resornog ministarstva je da se obrazovanim ljudima da prilika za zapošljavanje i napredovanje u struci.

“Da iznjedrimo što više visokoobrazovanih ljudi koji će pomoći nama koji već radimo u sistemu obrazovanja da gradimo naše bolje sutra. Mislim da imamo jako talentovane mlade ljude i to je nešto što trebamo njegovati”, kazala je Sanela Dedić, Ministarstvo obrazovanja TK. U Univerzitetskoj dvorani danas su promovisani diplomani i magistri: Akademije dramskih umjetnosti, Farmaceutskog fakulteta, Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, Filozofskog, Prirodno-matematičkog , Edukacijsko-rehabilitacijskog, Ekonomskog.

RTVTK