Najmlađa književnica u BiH: Desetogodišnja Farah napisala knjigu

Magazin

Dok još nije znala da čita, Farah Trešnjo je uživala slušajući mamu dok joj čita omiljene slikovnice i knjige. Sa samo deset godina, ova djevojčica je događanja sa svog ljetnog raspusta pretočila u knjigu “Izvodili smo bijesne gliste na raspustu”, javlja Anadolu.

Glavni akteri knjige su njeni prijatelji iz Hastahana parka. Farah je učenica četvrtog razreda, predsjednica je razreda i odličan đak. Događaje sa raspusta, zaboravljene igrice i prijateljstva pretočila je u knjigu. Svi njeni prijatelji su akteri u knjizi.

– Odluka “pala” na ljetnom raspustu –

“Najviše volim matematiku. U slobodno vrijeme volim da čitam, pišem neke tekstove, dnevnik, slušam muziku, gledam filmove sa roditeljima…”, ispričala je Farah.

Odluku da napiše knjigu donijela je prošle godine nakon ljetnog raspusta.

“Oduvijek sam željela da napišem knjigu. U septembru sam šetala sa mamom i dogovarale smo se kako da to uradimo. Smišljala sam neke ideje i predlagala ih mami. Tada sam predložila da knjiga bude o raspustu, o igrama, isključivo pravilima. Tada sam počela da pišem o pravilima igara. Bit moje knjige je to prijateljstvo, druženje tokom raspusta”, kazala je ova djevojčica.

Knjigu je napisala za šest mjeseci, a promocija je održana u aprilu, na njen rođendan. Najbolju inspiraciju za pisanje imala je u kuhinji.

“Upalim radio, volim da slušam pjesme na engleskom jeziku, i onda pišem. Kada sam odmornija napišem dva poglavlja, a kada nisam onda jedno. Dječija promocija knjige je bila 18. aprila, na moj rođendan, tu su bili moji prijatelji iz škole, a dva dana nakon toga je bila, kako ja kažem, velika promocija. Svi likovi iz knjige su moji prijatelji”, pojasnila je Farah za Anadolu.

Ljubav prema čitanju javila se još u vrtiću.

“To je ustvari biblioteka – vrtić. Ovdje sam od četvrte godine. Svaki dan bih pročitala slikovnicu”, ispričala je Farah.

Već ima planove i za drugu knjigu.

– Volonter u biblioteci –

“Trenutno imam inspiraciju da pišem priču sa mora. Knjiga bi bila o odmoru na Hvaru, kako sam se igrala, ali još moram da razradim tu ideju”, kazala je Farah.

Ova desetogodišnja djevojčica tokom raspusta volontira u biblioteci.

“Raspuste provodim uz prijatelje i porodicu. Prošle godine nisam išla na more, bila sam u Hastahani sa prijateljima i porodicom. Na ljetnom raspustu volontiram ovdje, stavljam knjige u izlog, predlažem knjige ljudima koji dođu. Na zimskom raspustu maloj djeci koja su ovdje čitam slikovnice”, ispričala je Farah koja slobodno vrijeme ne voli baš da provodi na mobitelu ili ispred televizije.

Telefon, kako je kazala, koristi samo za knjige i grupe iz škole gdje dobijaju obavještenja o planovima.

“Ako bi morala da biram da li da čitam ili gledam televiziju, ja bih izabrala čitanje ili druženje sa prijateljima”, dodala je Farah.

Velika podrška su joj, pored porodice, i tete iz biblioteke. Vesna i Suzana su tu za nju.

“Farah smo upoznale kada je imala četiri godine, tada je prvi put došla u biblioteku. Tada se uključila u dječiju čitaonicu ‘Bubamara’, to je grupa u dječijem odjeljenju Biblioteke Sarajeva gdje dolaze djeca od četiri godine do polaska u školu. U dječijoj čitaonici smo se počeli družiti sa Farah”, ispričala je Suzana Dedić, voditeljica dječijeg odjeljenja Biblioteke Sarajeva.

Tada je već pokazivala interes za slikovnice. Ona je bila član biblioteke.

“Druženje se nastavilo dok nije krenula u osnovnu školu. Djevojčice koje su bile u toj grupi su uvijek pričale o bebama, dogovarali se sa roditeljima kako će otići kupiti novu igračku, a Farah je uvijek gledala koju će knjigu posuditi i odnijeti kući”, pojasnila je Dedić u razgovoru za Anadolu.

Farah uvijek ističe da su Vesna i Suzana, pored roditelja, zaslužne za njeno interesovanje i ljubav prema književnosti i knjigama.

– Poticanje kreativnosti –

“Tako se razvijala ljubav prema čitanju, a kasnije i prema pisanju. Knjiga koju je napisala smo sa radošću podijelili, predstavili na Sajmu knjige. Farah želimo da nastavi tim putem pisanja, maštanja, stvaranja i tog nekog poticanja kreativnosti”, istakla je Dedić.

Farah ljubav prema čitanju i pisanoj riječi ne drži samo za sebe. Dedić je kazala da ona tu ljubav dijeli i prenosi na svoje drugare.

“Ona je zaista promotor čitanja i svoje drugare dovodi u biblioteku kako bi i oni postali aktivni članovi biblioteke i kako bi i oni osjetili tu čar, draž čitanja, maštanja i odrastanja uz knjigu”, naglasila je Dedić.

Smatra da je Farah najmlađa književnica u Bosni i Hercegovini.

“Mnogo djece piše, podržani su od strane nekih institucija i izdaju svoje zbirke priča i pjesama, ali mislim da je to u nekom zrelijem dobu. Mislim da je ona djevojčica od deset godina koja je prva izdala knjigu kao neki vodič, kao podsticaj djeci na druženje, na drugarstvo. Najmlađa je koja je stvorila jedno takvo štivo koje je prilagodljivo i djeci i odraslima. I nama odraslima je dala neko sjećanje na naše djetinjstvo”, ispričala je Dedić.

Mišljenja je da je jako važno u današnje doba, vrijeme modernih tehnologija, djecu podsticati na kreativnost i izražavanje misli.

AA