Naučnici ovaj vic smatraju najsmješnijim na svijetu

Zanimljivosti
Foto: Photos.com

Iako se Svjetski dan šale obilježava prvog aprila, na datum koji je prošao prije tri mjeseca, nikada nam nije mrsko čuti dobar vic i od srca se nasmijati. Sada je poznato i koji je to vic, prema naučnicima, najsmješniji na svijetu.

Naučnici su iskoristili svoj znanje i stečeni doktorat zvanično otkrivši koji je to vic najsmješniji na svijetu.

Otkrivanje takvoga vica zapravo se temelji na studiji provedenoj 2001. godine. Psiholog dr. Richard Wiseman pokrenuo je istraživanje putem web stranice LaughLab, gdje je tokom godinu dana 1,5 miliona ljudi diljem svijeta ocijenilo pet nasumično odabranih viceva iz baze njih preko 40.000.

Sudeći prema rezulatatima, ovaj vic ponio je titulu najsmješnijeg.

Dva lovca idu šumom kada se jedan od njih iznenada onesvijesti. Izgledalo je kao da ne diše, a oči su mu se zacaklile. Onaj drugi, zatečen, izvadi svoj telefon i nazove hitnu pomoć. “Moj prijatelj je mrtav! Šta da radim?”, pitao je uspaničeno liječnike. Operaterka mu reče: “Smirite se, pomoći ćemo vam. Prvo se uvjerimo da je mrtav.” Nastade muk, a onda odjeknu pucanj. Zatim se začu glas lovca koji je pozvao pomoć: “U redu, i šta je sljedeće?”

Vic za koji ne sumnjamo da ste ga do sada bar jednom čuli, možda neće biti smiješan dok ga čitate sebi u bradu, no Wiseman je objasnio kako je on najbolji zbog svoje “univerzalne privlačnosti”.

“Mnoge neslane šale dobile su veće ocjene, ali ova je bila univerzalna. Šale smatramo smiješnima iz mnogo različitih razloga. One ponekad čine da se osjećamo superiorno u odnosu na druge, smanjuju emocionalni učinak situacija koje izazivaju tjeskobu ili nas iznenade zbog neke vrste nedosljednosti. Vic o lovcima sadrži sva tri elementa”, objasnio je on za Guardian.

Inače, prije nekoliko godina Guardian je objavio listu najboljih viceva na svijetu, a među njima se našao i vic o zlatnoj ribici iz Bosne i Hercegovine, a koji glasi: “Bosanac uhvati zlatnu ribicu i ona kaže ‘pusti me ispunit ću ti želju’, a Bosanac kaže ‘kakva želja nosim te zlataru, zlato je zlato'”.

Osim naše zemlje, na popisu su se tada našle i Njemačka, Japan, Brazil, Norveška, Danska, Švedska, Finska, Mađarska, Španija, Meksika, Makedonija, Francuska i druge.

Klix