Nedim Sladić dobitnik Chevening stipendije za studiranje na prestižnom Univerzitetu u Readingu

Vijesti
Foto: Nova BH

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić dobitnik je Chevening stipendije za studiranje na prestižnom Univerzitetu u Readingu.

“Trebalo je puno vremena, nerviranja, ali na kraju vrijedilo je. Mogu sada ponosno reći – uspio sam! Hvala Bogu, od Njega je ova milost i nagrada! Uz Božiju pomoć i sav trud ću ako Bog da i ostvariti svoj dječački san – postati mr. sci u oblasti meteorologije i klimatologije.” – istakao je Sladić.

Sladić je izabran među velikim brojem kandidata. Naime, Chevening stipendiju svake godine dodjeljuje Vlada Velike Britanije za studente iz preko 160 zemalja širom svijeta. Da uspjeh bude još veći, svega 5% onih koji aplicirija za stipendiju budu na kraju i odabrani.

Nedim će na Univerzitetu u Readingu imati priliku steći nova iskustva i znanja koja će mu prenositi neka od najvećih imena u oblastima klimatologije i meteorologije. Inače, Univerzitet u Readingu je rangiran kao peti u svijetu, te prvi u Evropi, prema Šanganskoj ljestvici, kada su u pitanju oblasti klimatologije i meteorologije.

“Veliki dio posla je gotov, no ima se još dosta stvari za uraditi. Sada slijedi završna faza – predaja papira, apliciranje za vizu, dovršavanje finalnih procedura oko fakulteta i od septembra mjeseca ako Bog da odlazak na novu adresu – u Reading, gdje ću u godinu dana imati priliku da učim od raznih IPCC eksperata i nevjerovatnih umova moderne meteorologije i klimatologije, kao i brojnim treninzima koje mi fakultet pruža – jedan od njih i u Britanskoj meteorološkoj službi, jednoj od najbolje rangiranoj u svijetu. Ova stipendija je zapravo bila preduslov i uvertira koja se zove upis Master studija u oblasti Primjenjena meteorologija i klimatologija sa menadžmentom na Univerzitetu u Readingu, koji je rangiran među 200 najboljih univerziteta svijeta…” – napisao je Nedim Sladić na svom Facebook profilu.

Ovim putem čestitamo Nedimu i želimo mu mnogo sreće i uspjeha u daljem studiranju i karijeri.

Super Portal