Nejra Sipović i Hamza Turulja donijeli prve medalje za BiH na Mediteranskim igrama u Oranu

Vijesti
Foto: Facebook

Karatisti Nejra Sipović i Hamza Turulja osvojili su prve medalje za BiH na Mediteranskim igrama u Oranu.

Nejra Sipović je u kategoriji do 61 kg osvojila bronzanu medalju i tako došla do najboljeg rezultata u svojoj karijeri. Nejra je bronze stigla pobjedama u repesažu nad predstavnicama Srbije i Francuske.

Bronzanu medalju osvojio je i Hamza Turulja u kategoriji do 75 kg. Poput Sipoviće i Turulja je do medalje došao kroz repasaž. U repesažu je pobijedio predstavnika Kipra kao i aktuelnog prvaka Evrope Emrana Eltemura iz Turske.

Ovo su prve medalje na Mediteranskim igrama za naše karatiste još od igara u Peskari 2009. godine. Tada su Edin Muslić i Arnela Odžaković bili bronzani dok je Merima Softić bila srebrena. Sa ove dvije, Bosna i Hercegovina sada ukupno ima 11 medalja sa Mediteranskim igara koje su donijeli karatisti i karatistkinje.

Prognozira se da bi ovo mogle biti najuspješnije Mediteranske igre za našu zemlju. Naime, pored sjajnih rezultata Sipović i Turulje, tek nas očekuju nastupi ostalih naših predstavnika od kojih su Lana Pudar, Larisa Cerić, Mesud Pezer i Nedžad Husić ozbiljni kandidati za medalje.

Dosadašnji rekord je osam medalja iz Peskare 2009. godine, međutim tada nismo osvojili nijedno zlato. Najviše zlatnih medalja (2) osvojili smo u Monpeljeu 1993. godine.

Super Portal