OKI Fantomi postali prvaci Evrope!

Vijesti

Prvaci Bosne i Hercegovine, Odbojkaški klub invalida Fantomi osvojili su zlato u Kupu šampiona, koje se ove godine igralo u italijanskom gradu Nola.

Na najvažnijem klupskom prvenstvu na svijetu, OKI Fantomi su u finalnoj utakmici slavili sa 3:0 protiv njemačke ekipe Bayern 04 Leverkusen. Treće mjesto i bronzanu medalju osvojila je mađarska ekipa Mozdulj.

Ovo je peta titula prvaka Evrope za OKI Fantome.

„Danas smo ubacili u brzinu više i neugodnoj ekipi Leverkusena nismo dozvolili da osvoji niti jedan set. Čestitam svim svojim saigračima petu titulu evropskog prvaka“, kaže Mirzet Duran, kapiten Fantoma.

Duran je proglašen i MVP igračem Kupa šampiona Evrope.

„Mi smo obećali plasman u finale prije polaska za Italiju i otišli smo do kraja i osvojili evropsku krunu u klupskoj sjedećoj odbojci. Nije bilo lako, ekipe su bile jake, ali smo dali svoj maksimum i čestitam nam svima“, navodi Safet Alibašić, igrač Fantoma.

OKI Fantomi zahvaljuju se organizatorima na odličnim uslovima za igranje i treniranje, te smještaj. Fantomi koji su aktualni prvaci BiH u sjedećoj odbojci, tokom prošle godine također su osvojili tri turnira.

Pobjednici su Međunarodnog turnira „Prijateljstvo“, održanom u Zagrebu. Potom Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci u Kikindi, te osvajači zlatne medalje na Međunarodnom turniru „Sarajevo open 2021.“.

Na 77. Izboru najuspješnijih sportista i sportskih ekipa, OKI Fantomi su proglašeni za najuspješniji klub u Bosni i Hercegovini. Dok je kapiten kluba Mirzet Duran proglašen za najuspješnijeg sportistu. Bitno je napomenuti da je Duran također proglašen kao MVP Evropskog prvenstva u Turskoj 2021 godine.

Odlazak Fantoma na Kup šampiona Evrope finansijski su pomogli Vlada Federacije BiH, Kantona Sarajevo, BH pošte, te Sarajevo city centar.

Super Portal/Sport1.ba