Osman Duraković je “najvrjedniji čovjek” u Bosni i Hercegovini, radi ukupno 20 poslova

Vijesti
Foto: Screenshot/YouTube

Osman Duraković Bili iz sela Glavice kod Bugojna proglašen je “najvrjednijim čovjekom u Bosni i Hercegovini” jer radi 20 poslova te je u videointervjuu za YouTube kanal Srednja Bosna Danas otkrio čime se sve bavi.

Duraković se već godinama bavi poljoprivredom, a na svom imanju uzgaja različite vrste voća, ali i cvijeće te ističe da skoro sve sam radi.

Posjeduje dvije hladnjače te se bavi otkupom plodova maline, kupine, borovnice, gljiva, a pored toga se bavi i proizvodnjom voća i šumskih plodova.

“Nemam pomoćnika. Pomoć mi treba samo kod branja plodova, dok kod kopanja, košenja i sušenja ne”, ispričao je Duraković naglasivši na početku razgovora da ga svi prepoznaju po nadimku – Bili.

Ističe kako je “jedini čovjek koji uprkos 60 navršenih godina ne priželjkuje penziju” te da ne prestaje s radom čak ni zimi.

“25 godina se bavim otkupom. U Bugojnu nije bilo otkupne stanice. Prvi sam pokrenuo posao s hladnjačama i sušarama za voće”, ispričao je.

Također, naglašava da svoje radnike isplaćuje svaki dan: “Znoj se neće osušiti, a da se dnevnica ne isplati. Kad se dobro i redovno plaća ima i radne snage”.

Pojasnio je čime se sve bavi pokazavši gdje uzgaja voće i cvijeće te vlastito mrijestilište za ribe, hladnjače, sušare i priznao da sve to uspijeva stići uz pomoć kćerke i supruge.

“Kad niko ništa ne radi, ja radim punim kapacitetom”, poručuje Osman Duraković Bili.

Klix