Pismo iz Beča: Tebi, domovino, za rođendan…

Kolumne

Piše: Minka Ćemalović

Draga moja, sve ovo što se dešava u svijetu, sa tvojim sestrama i braćom, ostavlja me u golemom ibretu, u nekoj praznini, bolje reći rupi bez dna, pa tonem i padam a oči mi u mraku lampu traže. Da mogu samo vidjeti malo sjaja, malo nade, malo istine pa da se osmjehnem. A dugo nisam.

Ali ne bih da te sekiram u ovim prazničnim danima jer previše je tuge u tebi, u tvojim rijekama, planinama… A drvoredi se obukli u zlatno ruho, jesi li vidjela? Sve u čast tvog rođendana. Dukatli struke nanizale šume pa ih prosipaju po vjetru, šalju ulicama. Ovo vrijeme me uvijek podsjeti na ono kada smo pionirske zakletve davali sa crvenim maramana i bijelim kapicama.

Eh, kako bijasmo rahat! Za praznike na televiziji gledasmo filmove Sutjeska, Kozara, Mirko i Slavko… Divismo se hrabrosti tvojih kćeri i sinova. I njihovoj ljubavi prema tebi. Bila je to zdrava ljudska psiha, kada te niko nije svojatao, rastrzao, rušio… Bila si NAŠA.

Ne znam, draga moja, kako da ti pomognem, da ti riječi utjehe pružim. Ponekad pomislim, a sve češće u posljednje vrijeme, da nije ni bilo Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Jer, pitam se često da li to lišće crveni, pa zlati, pa opadne… ili je to varka? Kada slušam pojedine ljude, pitam se gdje mi to živimo? Zemlja, Mars, Jupiter? Nema istine, draga moja. Sve laž je preplavila, sve kao demokratija, a nema ni “d” od toga.

Izvini što ti ovo pišem iz ponora duše. Biće lakše kada nađem lampu. Malo gasa. Šibicu. Osvijetliću sjene. Pričaću o tebi, o nama! Lijepa moja, nemoj biti tužna. Hej, biće cvijeća danas, i vijenaca, i pjesme… Neko će vinom zaliti, neko suzama.

Ali volim te! Znaš, iako nemam tvoj pasoš, ipak te volim. Ja ti lebdim između neba i zemlje. Nigdje nisam prispjela. Ali ne samo ja. Svi mi.

Želim ti sreću! Želim ti ljubav. Ljubav cvijeta i pčele, ptice i pjesme, oranica i žetve… ljubav insana sa insanom. Ne sekiraj mi se, draga moja. Naša si ti, i ostaćeš.

Sretan ti rođendan!

­

 

Izvor: Moja BiH


Autorica teksta je Minka Ćemalović. Rođena je 1964. godine u Loznici. Odrasla je i obrazovala se u Zvorniku. Od 1992. godine živi i radi u Austriji, a trenutno je u Beču.