Pješčane piramide kod Foče: Visoke do 20 metara i još uvijek rastu

Magazin
Foto: N1

U mjestu Miljevina kod Foče smještene su Pješčane piramide koje se smatraju pravim remek djelom prirode. Erozijom tla i pod utjecajem mrazeva, vrućina, kiša i jakih vjetrova, nastale su figure zanimljivih oblika. Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), u Dolomitima (Italija) oblasti Valcea u Rumuniji ili na piramide u Đavoljoj varoši (Srbija).

Piramide dostižu visinu do 20 metara i još uvijek rastu.

U okviru serijala “Neistraženo”, posjetili smo popularne piramide kroz Foče. Na ovom lokalitetu smo upoznali Mitra Ćuskića, koji je rođen i odrastao u obližnjem selu Daničići. Kao dječak, prisjeća se, ovdje je čuvao stoku i divio se ljepoti piramida.

Turista je sve više, iako možemo reći da se radi o još uvijek neistraženoj atrakciji. Ekspanzija društvenih mreža ovom mjestu dala je priliku da se probije do vrha najintrigantnijih lokacija u našoj državi. Za nastanak piramida vežu se brojne priče, teorije i legende a mi smo željeli saznati “onu pravu”. Zapravo, onu u koju ljudi najviše vjeruju.

Vodič kroz priču o piramidama nam je bio Mladen Mandić iz Turističke zajednice Foča, koji nas je odveo na novi, dosad neistraženi lokalitet na kojem su pješčane piramide još veće i fascinantnije.

Cijelu priču pogledajte u videu:

N1