Po čemu smo poznati: New York Times napravio kviz o BiH

Magazin Zanimljivosti

U kvizu američkog lista The New York Times u rubrici “Koliko poznajete neku državu”, našla se i Bosna i Hercegovina.

Najprepoznatljiviji identifikacijski znakovi BiH su, prema pisanju NYT, atentat na Franca Ferdinanda, rat 1990-ih, ali i Daytonski mirovni sporazum, Stari most, i na kraju, burek.

Kviz počinje jednostavnim pitanjem – prepoznati granice BiH, a zatim slijedi pitanje o glavnom gradu naše države.

Moglo bi se reći da je bosanska prijestolnica doživjela više burnih događaja u posljednjih 150 godina – uključujući ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda, koje je izazvalo Prvi svjetski rat – nego bilo koji drugi grad te veličine – naveli su.

Napominju da je Sarajevo svjedočilo predaji iz Osmanske pod austrougarsku vlast; atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda, koji je potaknuo Prvi svjetski rat; uspon i pad fašizma; uspon i pad socijalizma; a zatim i “užasan rat 1990-ih, koji je bio jedan od prvih ratova čiji su se zločini prikazivali na televiziji u realnom vremenu za globalnu publiku”.

Ratne rane

Rane bosanskog rata očigledne su u Mostaru, gradu koji je pretrpio neka od najintenzivnijih bombardovanja. A među žrtvama je i sam Stari most, koji je 1993. godine nakon nemilosrdnog granatiranja Hrvata pao u Neretvu”, piše u opisu Starog mosta nakon izabranog odgovora na treće pitanje.

Impozantni most koji danas stoji kopija je originala, obnovljen 2004. koristeći iste tehnike iz otomanskog doba koje je naručio Sulejman Veličanstveni.

Pored svih ljepota, prirodnih bogatstava i kulturnog naslijeđa koje naša država ima, kviz NYT-a nije mogao zaobići agresiju na BiH 1992-1995. godine.

Prolivanje krvi u Bosni, koje je odnijelo oko 100.000 života i protjeralo više od dva miliona iz njihovih domova, okončano je Dejtonskim sporazumom, postignutim u zračnoj bazi Wright-Patterson u Ohaju 21. novembra 1995. godine.

Uslovi sporazuma, međutim, učvrstili su etnoreligijske podjele koje su dovele do rata i ostavile Bosnu kao amalgamaciju ‘mini država’ u kojima dominiraju političke stranke koje još uvijek dobivaju podršku raspirujući strah i obećavajući da će štititi svoje”, naveo je poznati američki list.

Bogata kuhinja

Zatim je postavljeno pitanje o bh. kuhinji, a kao najpoznatiji specijalitet predstavljen je – burek.

Među najpoznatijim jelima u regionu su pljeskavica; ćevapčići, kobasice od mljevenog mesa; i burek, slano pecivo na bazi fila.

“Hrana u Bosni i Hercegovini ima mnogo zajedničkog sa svojim susjedima na istoku i jugu, uključujući Grčku i posebno Tursku” – piše New York Times.

Oslobođenje