Pokrenuta procedura za smjenu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović

Vijesti
Foto: Screenshot

Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) pokrenuo je danas na sjednici proceduru smjene generalne direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović.

Kako navode u obavještenju za medije iz tog odbora, Senat Univerziteta u Sarajevo poništio je doktorici Izetbegović u martu ove godine zvanja magistrice medicinskih nauka i redovne profesorice na Katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

– Time su nastali razlozi zbog kojih je Upravni odbor obavezan donijeti odluku o razrješenju generalne direktorice, prije isteka mandata – 9. januara 2024. godine – naveli su.

Kako se dalje ističe, Upravni odbor obavijestit će doktoricu Izetbegović, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutom KCUS-a,  o razlozima za pokretanje postupka razrješenja i dati joj osam dana da se izjasni o toj odluci u pisanoj formi.

– Ako ona ne dostavi dokaze u svom izjašnjenju, koji se odnose na Član 44. Statuta, UO će donijeti odluku o razrješenju generalne direktorice. Ta odluka će biti proslijeđena federalnom ministru zdravstva i Vladi FBiH – navode iz Upravnog odbora KCUS-a.

Na dnevnom redu današnje sjednice privremenog Upravnog odbora KCUS-a bile su teme od značaja za funkcioniranje te zdravstvene ustanove, a kako navode, najveće interesovanje je vladalo za pitanje razrješenja generalne direktorice KCUS-a Sebije izetbegović.

Najviše interesovanje bilo je za smjenu generalne direktorice Sebije Izetbegović. U vezi s tim vas informišemo da smo pokrenuli proceduru smjene generalne direktorice KCUS-a – navodi privremeni Upravni odbor KCUS-a.

federalna.ba