Pola stoljeća Šabanovog “Belog narcisa”: Ko je napisao i kome je posvećen legendarni sentiš

Iz Sehare Zanimljivosti

“Želeo sam sinoć da te vidim, nisam mog’o svoju čežnju skriti, mislio sam da ćeš biti sama, hteo sam ti cveće pokloniti.”

Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš malo nestvarnog – zapisa Mika Antić u svojoj “Besmrtnoj pesmi”. A ponekad je priča o pjesmi ljepša od same pjesme. Ovo je priča o pjesmi “Uvenuće narcis beli”, priča njenog pisca Branislava Cvetinovića Lakija.

– Životna priča o “Narcisu” trajala je tri sata. Kupio sam narcis negdje na Slaviji kod jedne babe, prošetao Terazijama i spustio se Sremskom do “Zelenog venca”. Nosio sam cvijeće mojoj djevojci koja je radila u jednoj prodavnici na Zelenom vencu. Otvorio sam vrata i vidio da nema moje djevojke. Šef prodavnice samo mi je rekao: “Bane, otišla je Milena” – priča pisac “Belog narcisa”.

– Stavio sam narcis u vazu, a baš tu na stolu stajala je Milenina slika. Kad je šef prodavnice zaključavao radnju, rekao mi je: “Uzmi cvijeće, uvenuće!” Rekao sam: “Neka uvene, cvijeće je za Milenu.” Poslovođa prodavnice praktično mi je dao naslov pjesme, a ja sam se uputio na posao u “Beograđanku”.

Milena je otišla, narcis je uvenuo, a Laki je pošao putevima bola.

– Izašao sam iz prodavnice, popeo se uz Prizrensku i do hotela “Moskva” napisao dve strofe i refren. Dođem u “Beograđanku”, presvučem se u kelnersko odelo, iz sakoa uzmem porudžbenicu, odem na terasu i napišem treću strofu.

– Uđem u salu, a tamo za stolom, kao od Boga poslati, sjede Šaban i violinista Veroljub Jovanović. Došli da popiju piće prije puta za Austriju, a usput i da me pitaju da li imam kakav tekst. Pričao mi Šaban da je navikao uz Radeta Vučkovića da guta poeziju dok putuje na nastup.

– Izvadim Šabanu ono kelnersko cjeduljče sa još neosušenim tekstom “Narcisa”. Šaban je pozvao lift i propustio ga nekoliko puta dok je čitao pjesmu. Kako je čitao tako je i pjevušio, sve dok se nije rodila melodija. Samo mi je rekao: “Zemo, biće to lijepa pesma.”1976. godine pojavila se singlica PGP-a sa pjesmom “Uvenuće narcis beli” koju je Šaban promovisao na prestižnoj “Hit paradi” uz ansambl i aranžman Branimira Đokića. Bilo je to nešto novo od strane Šabana, nešto što nije ličilo na Bucu, ni na sevdah ni na Šumadiju. “Uvenuće narcis beli” označila je prekretnicu u Šabanovoj karijeri. Udarni pjevač Buce Jovanovića postao je sam svoj kompozitor.

– “Narcis” je omogućio Šabanu da se razmahne i pjevački i kompozitorski, sa svojim trilerima i ukrasima, ali i sa svojim vijugama za neke nove melodije u orijentalu. U Šabanovim genima čuči sevdah, pa još kad se na to doda iskustvo iz vojske i ljubav prema makedonskoj pjesmi, dobijete genija koji ima note u glavi a instrument u grlu.

– Za deset dana ploča je prodata u zlatnom tiražu. Kad mi je na račun stigla uplata od pet kruna, zato što je Šaban pjevao “Narcis” na nekom koncertu u Švedskoj, shvatio sam da sam napisao nešto vječito u čemu se prepoznaju naši ljudi na svim meridijanima.

Narcis je uvenuo, Šaban se obesmrtio, u Lakiju se probudio pjesnik, a jedna Milena nikad nije saznala da je ovakav hit baš njoj posvećen.

Telegraf