Potvrđena optužnica protiv sedam odgovornih osoba iz RMU Banovići

Vijesti

Općinski sud u Tuzli je potvrdio optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv sedam odgovornih osoba iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići.

Postoji osnovana sumnja da su obavljajući svoje menadžerske funkcije u periodu od maja 2020. do marta 2021. godine, kao saizvršioci počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Optužnica je potvrđena protiv Fadila Kudumovića (54), Jasmine Husić-Mujić (38), Selmira Bijelića (47), Ibrahima Demirovića (50), Damira Mrkonjića (47), Emira Rahmanovića (44) i Ekrema Demirovića (50).

Kako su naveli iz Tužilaštva TK, postoji osnovana sumnja da su u spomenutom periodu, Fadil Kudumović, kao vršilac dužnosti direktora RMU Banovići, Husić-Mujić, Bjelić, Demirović i Mrkonjić kao izvršni direktori za različite sektore u rudniku iskoristili svoja službena ovlaštenja svjesni da teže povređuju prava drugih radnika te Rahmanović i Ekrem Demirović kao rukovodioci organizacionih jedinica prekoračili granice svojih ovlaštenja i kao saizvršioci postupali protivno odredbama Zakona o radu FBiH i Statuta rudnika.

“Tako su, znajući da je i po zakonu i po statutu diskriminacija radnika zabranjena, obzirom na članstvo ili nečlanstvo u sindikatima i u odnosu na otkazivanje ugovora o radu, te da radnik ne može biti stavljen u nepovoljniji položaj zbog članstva u sindikatu, pa svjesni da su 19 radnika članovi ili su bili članovi Sindikalne organizacije RMU Banovići, a da nisu članovi Sindikata zaposlenika RMU Banovići, samo zbog tog razloga, donijeli i potpisali odluke o otkazivanju ugovora o radu”, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Za ovih 19 zaposlenika, kako je naglašeno, su ponudili nove ugovore o radu gdje bi obavljali poslove sa predviđenim manjim koeficijentima za obraćun plate, što su oštećeni morali prihvatati jer bi ostali bez zaposlenja. Dakle, kako je navedeno, kao saizvršioci su radnicima nanijeli štetu i teže povrijedili njihova radna prava.

Kudumović je obuhvaćen radnjama u svih 19 tačaka optužnice, dok su drugi saizvršioci obuhvaćeni u po nekoliko tačaka. U ovom predmetu je u odnosu na dvije prijavljene osobe donesena naredba o neprovođenju istrage jer ne postoje osnovi sumnje da su počinili krivična djela, dok za dvije prijavljene osobe još nije donesena tužilačka odluka.

Klix/SP