Poznati frizer: Muhamed Bajrić iz Srebrenice šišao je Tita i Džemu Bijedića

Magazin
Foto: Avaz

Kada je Srebreničanin Muhamed Bajrić 1960. godine završio frizerski zanat, nije ni sanjao da će biti uvršten u sami vrh evropske frizerske branše.

Kao majstor, kratko je radio u Srebrenici, a onda je krenuo u Sarajevo. Brzo se uklopio u frizersku zadrugu i za veoma kratko vrijeme postao je najcjenjeniji među majstorima, kolegama, ali i mušterijama.

Kako je rekao za „Avaz“, njegov rad i frizersko umijeće postali su prepoznatljivi, pa je brzo pridobio mnoge mušterije, među kojima je bilo političara, glumaca, profesora, estradnih umjetnika i drugih poznatih ličnosti. Na njegovoj frizerskoj stolici sjedili su Josip Broz Tito i Džemal Bijedić.

– Sve najpoznatije ličnosti tadašnjeg vremena sjedile su na stolici za kojom sam ja radio. Neki majstori postali su pomalo i ljubomorni na mene. Ja sam samo radio onako kako sam naučio u Srebrenici, a to je bilo dovoljno da budem u samom vrhu u ovom zanimanju – rekao nam je Bajrić koji je sada u penziji.

Na prvom zvaničnom republičkom takmičenju u Sarajevu Bajrić je osvojio prvo mjesto. Sjeća se da je to bilo olimpijske, 1984. godine. S još trojicom majstora iz Sarajeva, učestvovao je i na saveznom takmičenju u Beogradu.

– Svi su govorili da nemamo nikakve šanse pored beogradskih frizera koji su dominirali na državnom nivou. Ali osvojio sam zlatnu medalju i pehar za najbolju mušku frizuru. Svi su mi čestitali uz obrazloženje da sam prvi Bosanac koji je uspio srušiti dominaciju Beograđana – prisjetio se Bajrić.

Nakon trijumfa u Beogradu Muhamed je učestvovao na Evropskom prvenstvu frizera koje je održano u Milanu. Postao je evropski prvak s frizurom koju je radio na manekenu iz Maroka. Kao prvak Evrope, nastupio je 1989. godine na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

– U Francuskoj sam, u konkurenciji 250 svjetskih frizera, plasiran među deset najboljih, što je veliki uspjeh. Nakon minulog rata bio sam član žirija na svjetskim prvenstvima frizera u Parizu i Minhenu – dodao je Muhamed Bajrić.

Grupa entuzijasta odvažila se sačuvati ćeteniju od zaborava (VIDEO)

Penzionerske dane često provodi u Srebrenici, a prijatelje i sada ponekad ošiša i napravi frizuru po svjetskim standardima.

 

Avaz