Poznato u kojim općinama će biti korištena elektronska oprema na izborima u BiH i kako će to izgledati

Vijesti

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ima u planu četiri pilot projekta na narednim lokalnim izborima, od čega su tri već u pripremi, a četvrti zavisi od Ministarstva finansija BiH, koje treba izdvojiti novac. Za sada je objavljeno u kojim općinama će biti provedena tri projekta.

Cilj pilot projekata je provjera tehničkih mogućnosti provođenja izbornog procesa i dobijanje relevantnih pokazatelja za buduću primjenu tehnologija na biračkim mjestima. Odnosno, kako bi Bosna i Hercegovina uvela informacione tehnologije u izborni proces, potrebno je prvo uraditi nekoliko koraka, među kojima su ovi pilot projekti, a uspješnost na kraju ocjenjuje CIK BiH.

Prvi projekat je – Autentifikacija birača i transmisija rezultata, koji finansijski podržava Delegacija EU. Ona je naime već obezbijedila potrebnu opremu za provođenje tog projekta.

Projekat će biti proveden na 165 biračkih mjesta u 10 općina i gradova, a to su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

U ovim općinama će biti testirano funkcionisanje opreme i snalažljivost u njenom korištenju, a koja se odnosi na autentitikaciju birača, odnosno, postupak potvrđivanja identiteta birača na biračkom mjestu, a koji se vrši nakon izvršene identitikacije putem ličnog dokumenta. Također, transmisija rezultata je postupak dostave rezultata izbora s biračkog mjesta Centralnoj izbornoj komisiji BiH putem online aplikacije i vrši se nakon ručnog prebrojavanja rezultata glasanja.

Drugi pilot projekat su – Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića, koji će biti realizovan uz podršku USAID-a, koji će za potrebe ovog projekta izvršiti nabavku optičkih skenera i pratećih aplikativnih rješenja.

Ovaj projekat se provodi na statistički i demografski relevantnom uzorku od 145 biračkih mjesta u šest osnovnih izbornih jedinica: Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Bosanski Novi i Prijedor.

Upotreba optičkih skenera na biračkim mjestima u ovih šest općina će odnosi na proceduru ubacivanja glasačkih listića u glasačku kutiju kroz optički skener, koji automatski prebrojava rezultate glasanja, te omogućava direktnu transmisiju rezultata. Automatski prebrojani rezultati glasanja se nakon zatvaranja biračkih mjesta elektronski dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Treći projekat podrazumijeva – Biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača. Ovaj projekat će biti realizovan uz podršku OSCE-a, koji će za potrebe ovog projekta isporučiti uređaje za identitifikaciju, osigurati potrebna aplikatîvna rješenja, izvršiti obuke korisnika uređaja i provesti edukacijsku kampanju.

Projekat će biti proveden na biračkim mjestima u Brčko distriktu BiH.

Biometrijska identifikacija i autentifikacija je postupak potvrđivanja identiteta birača na biračkom mjestu, koji se vrši nakon izvršene identifikacije putem ličnog dokumenta. Podrazumijeva proceduru usporedbe biometrijskih podataka otiska prsta birača putem uređaja za identifikaciju u koji su integrirani biometrijski podaci ili koji se u realnom vremenu provjeravaju u evidencijama Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Klix