Predstavljamo: Sedina Hodžić, dobitnica “Zlatne plakete” Univerziteta u Tuzli

Intervjui

Sedina Hodžić, studentica Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dobitnica je “Zlatne plakete” ovog univerziteta za ostvarene rezultate tokom prvog ciklusa studiranja. Sedina je trenutno na drugom ciklusu Studijskog programa Agronomija, usmjerenje Ekološka poljoprivreda. U razgovoru za Super Portal Sedina je govorila o svom dosadašnjem studiranju na Univerzitetu u Tuzli, svojim aktivnostima izvan fakulteta kao i o planovima za budućnost.

Kao što smo naveli, Sedina je dobitnica “Zlatne plakete” UNTZ-a, ističe kako je ponosna što su njen rad i trud nagrađeni, ali kaže da to nosi i određenu odgovornost:

– Iako moj primarni cilj tokom studiranja nije bio da postanem dobitnica Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli, drago mi je da su moj rad i trud prepoznati i da sam iste uspjela okruniti ovako velikim priznanjem. Biti nositelj ovog značajnog priznanja nosi sa sobom i dio ogrovornosti ali je osjećaj zaista poseban. Prvenstveno, vidjeti sreću i ponos u očima svojih roditelja je nešto neopisivo – kaže Sedina.

Iako agronomija nije toliko “popularan” izbor studija, Sedina se odlučila ići tim putem

– Kao odlična gimnazijalka, pred sobom sam imala veliki broj mogućnosti i bila sam mnogo neodlučna. Iako su insistiranja moje porodice i prijatelja bila da trebam upisati studij građevine, medicine ili farmacije, ja sam se odlučila na jedan sasvim drugi korak – upisivanje studija agronomije. Moja sklonost prema predmetima kao što su biologija i hemija i ljubav prema prirodi, pomaganju drugima i prenošenju stečenog znanja na druge bili su presudni u izboru mog sadašnjeg zanimanja – navodi Sedina.

Kako kaže, ni u jednom momentu nije požalila zato što je izabrala studij agronomije:

– Nikada se nisam pokajala što sam izabrala ovaj put i čak sam u više navrata rekla kako bih opet, da mogu, izabrala ovaj studij i ovo zanimanje. Moje prethodne četiri godine na fakultetu su bile zaista najljepše godine. Pored sticanja znanja iz ove plemenite struke, imala sam čast da upoznam mnogo divnih ljudi, od profesora i osoblja našeg Univerziteta do mojih kolega i prijatelja. Uvijek sam se trudila da vrijeme koje provodim na fakultetu iskoristim na pravi način i ponesem što više znanja kojeg ću sutra moći primijeniti u praksi.

Nakon uspješno završenog prvog ciklusa studija, Sedina je upisala i drugi ciklus studija. Kako kaže obaveza je nešto manje, a profesori su uvijek spremni pomoći

– Trenutno sam studentica drugog ciklusa Agronomije, usmjerenje Ekološka poljoprivreda. Naravno da je obaveza na fakultetu mnogo manje nego na prvom ciklusu a i profesori se trude da nam izađu u susret kad god je to potrebno. Obzirom da se nastavni kadar na drugom ciklusu našeg fakulteta ne razlikuje mnogo u odnosu na prvi, tako se ni odnos između mene, mojih kolega i profesora nije puno promijenio. Uzajamno poštovanje, profesionalnost, susretljivost i pomoć kad god je to potrebno, uvijek su bili na prvom mjestu kada je u pitanju odnos između mene i mojih profesora. Ovom prilikom im se želim zahvaliti na svemu, jer su svakako jednim dijelom zaslužni za ovo što sam ja danas – kaže nam Sedina.

Pored fakultetskih obaveza, Sedina je veoma aktivna i van fakulteta. Članica je CPIM-a (Centar za poljoprivredni inženjering i marketing). Kako kaže glavni cilj ovog udruženja je predstaviti važnost poljoprivrede mladima:

– Još od samog početka, član sam Udruženja Centar za poljoprivredni inženjering i marketing, kojeg su osnovali naši bivši studenti Agronomije. Naš glavni cilj je podići svijest mladim ljudima o važnosti poljoprivrede kao privredne grane jedne države kao i važnosti bavljenja istom. Unazad dvije godine, naše Udruženje se bavi organizovanjem posjeta poljoprivrednim proizvođačima na području TK, promocijom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, pisanjem projektnih prijedloga, uključivanjem studenata poljoprivrede u naš rad, posjete, takmičenja i širenje i prezentovanje znanja i trendova u poljoprivredi.

Sve ovo ne bi bilo moguće realizovati bez mojih kolegica i prijateljica za cijeli život, Adele Mujić i Medihe Jahić. Mi smo zadovoljne sa onim što smo do sada postigle, a nadam se da će i ostali primijeti naš rad i trud, te bih iskoristila priliku da pozovem sve one koji su zainteresirani i koji svojim članstvom mogu doprinijeti boljem radu našeg Udruženja da nam se pridruže i steknu nova iskustva- navodi Sedina.

Naša sagovornica smatra da poljoprivreda u našoj zemlji ima veliki potencijal, ali da je nedostatak finansijskih sredstava veliki problem:

–  Naša Bosna i Hercegovina ima itekako velikih potencijala za poljoprivredu, posebno kada je u pitanju ekološka poljoprivredna proizvodnja. Činjenica da naša zemlja, posebice poslije ratnih stradanja ima veliki broj parcela u privatnim posjedima koje su neiskorištene a u isto vrijeme i izolirane od različitih izvora zagađenja, zatim čistivodotokovii povoljni klimatski uslovi predstavljaju samo neke od prednosti i potencijala za bavljenje ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Međutim, glavni problem je nedostatak finansijskih sredstava, dijelom nedostatak volje ali i nesigurnost poljoprivrednih proizvođača da će im bavljenje ovim poslom dati dovoljan izvor prihoda za pristojan život njihovih porodica – kaže Sedina.

Sedina se nada da će uskoro početi cijeniti znanje i struka te da će mladi imati više prostora da stvore bolji ambijent za život

– Poslovnih ponuda za sada nažalost nisam imala, ali sam trenutno na stučnom osposobljavanju u preduzeću Plant d.o.o. Tuzla i jako sam zahvalna što mi je pružena prilika da prva radna iskustva stičem upravo u jednom preduzeću poput ovog. Svjedoci smo, nažalost da naši inženjeri agronomije jako teško dolaze do posla u struci i da su često prinuđeni da rade na poslovima mimo struke ili da odlaze van naše države kako bi pronašli posao. Nadam se da će jednog dana glas naših pametnih mladih ljudi doprijeti do političkih vrhova i da će se početi cijeniti znanje i struka te da će se dati više prostora mladim ljudima da naprave promjene, poprave stanje i stvore ambijent koji će odgovarati svima nama, od studenata, penzionera do pa do političara – kaže Sedina.

Poruka za one koji žele upisati studij agornomije:

–  Svi oni koji se odluče na upisivanje studija agronomije moraju imati na umu da je ovo zaista jedno plemenito zanimanje, ali da u isto vrijeme zahtijeva puno posvećenosti, rada, a ponekad i odricanja. Morate biti osobe koje znaju kako se suočiti sa neuspjehom i izboriti sa preprekama i istovremeno pronaći adekvatnu alternativu za rješenje problema koji se našao pred vama, baš kao i svi ostali pravi inženjeri. U suštini, veliki motiv i satisfakcija može biti i samo saznanje da proizvodite hranu koju će barem jedna osoba, barem jednom u toku dana konzumirati u svom obroku – poručila je Sedina Hodžić za kraj razgovora.