Prema vjerovanjima ovih osam predmeta vam donose sreću

Zanimljivosti
Foto: depositphotos/alexraths

Vjerujete li da neki predmeti donose sreću? Možda ne vjerujete da je tako, ali zašto ne isprobati?

Potkovica

Možete ih pronaći svuda, a vjerovatno ste ih kod nekoga u kući i vidjeli, ali znate li zašto se smatraju simbolima sreće? Tradicija seže još u davnu Irsku i njihove legende i priče. Neki kažu da će ona otjerati sve loše iz kuće, a neke legende tvrde da će držati zle ljude podalje. Što god da je istina, postavite je iznad ulaznih vrata kako bi štitila kuću.

Simboli kornjače

Baš kako se u Irskoj vjeruje da je potkovicu dobro imati u kući, tako se prema pravilima Feng Šuija vjeruje da kornjača štiti dom i izuzetno je jak simbol. Bilo da se radi o pravom oklopu kornjače ili plastičnoj verziji, ona bi trebalo da bude jak čuvar kuće, a stavlja se kod ulaznih vrata.

Bambus

Kineska kultura objašnjava bambus kao biljku koja je integralni dio svake kuće. Broj stabljika koje biljka ima isto imaju svoje značenje. Na primjer, nikada se ne smije nekome davati biljka s četiri stabljike jer je prema njihovoj numerologiji to broj koji je povezan sa smrću i lošom srećom.

Crvena boja

Crvena boja se u nekoliko kultura povezuje sa srećom. Kinezi Novu Godinu uvijek čekaju odeveni u crveno, a u crvene koverte stave novac. U Indiji mnoge mlade nose crvene haljine kao simbol čednosti i prosperiteta. Vaza, tepih u crvenoj boji će biti dovoljni da vas zaštite.

Hamsa hamajlija

Hamsa ruka je simbol u islamskoj i jevrejskoj historiji, kulturi i religiji. Smatra se zaštitnom hamajlijom, a mnogi ga danas nose kao ukras. Neke priče upućuju da će vas štititi od “zlog oka”.

Simbol svinje

“Shwein gehabt!” To biste rekli ako ste Nijemac da ste recimo osvojili loto. Bukvalno bi to u prijevodu značilo „imam svinju“. Za razliku od ostalih simbola, svinja je simbol sreće iz historijskih razloga, ne religijskih. U Evropi je osoba morala da bude bogata da bi imala svinje.

Krljušt šarana

Neki ljudi u novčaniku nose fotografiju djece, a drugi krljušt šarana. U nekim se zemljama ova riba jede uvijek oko praznika, a naknadno se uzme nešto krljušti i spremi kako bi podstakla “dobru sreću”.

Žir

Bilo da ga držite u posudi ili na prozoru, prema tradiciji sjevernih zemalja Evrope on će vas štititi i dati vam snagu jaku kao drvo na kojem žir raste.

Ordinacija.hr.