Prije 20 godina film “Ničija zemlja” osvojio Oscara

Iz Sehare

Prošlo je tačno 20 godina od dana kada je film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića osvojio Oscara.

Na današnji dan 2002. godine u Kodak teatru u Californiji bh. film “Ničija zemlja” reditelja Danisa Tanovića, kao kandidat Udruženja filmskih randika BiH, dobio Oscar za najbolji strani film. Bh. reditelju Tanoviću nagradu su uručili Sharon Stone i John Travolta.

“Ničija zemlja” je bila u konkurenciji s filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina).

“Ničija zemlja” je bosanskohercegovačka ratna drama, a film je režijski prvijenac danas proslavljenog reditelja Danisa Tanovića. Uloge u filmu su ostvarili Branko Đurić, Rene Bitorajac, i Filip Šovagović.

Pored Oscara, film je osvojio brojne filmske nagrade, kao što su: Zlatni globus za najbolji strani film, te nagrada Kanskog filmskog festivala za najbolji originalni scenarij. Na Sarajevskom filmskom festivalu dobitnik je nagrade za najbolji film kao i nagradu publike.

Između rata i mira, humora i mržnje, zarobljavanja i predaje, života i smrti, nalazi se ničija zemlja. Smješten u nezaboravnom rovu bosansko-srpskog sukoba ovaj film pripovijeda priču o trojici vojnika uhvaćenih između dviju crta bojišnice. Prozvan jednim od najboljih filmova 2001. “Ničija zemlja” je snažno, potresno i zabavno istraživanje besmislenosti rata.

Radnja filma se dešava u Bosni i Hercegovini 1993. u vrijeme najtežih borbi, a priča se usredsređuje na dva vojnika, Ninu i Čikija, koji pripadaju dvjema zaraćenim stranama, i nalaze se na ničijoj zemlji, dok je treći vojnik uhvaćen u zamku mine. Borba, ponekad ironična, ponekad dramatična, između dva vojnika koji se nalaze zajedno u rovu između rovova svojih vojski stoji ujedno kao alegorija tih neprijateljstava i univerzalni simbol apsurdnosti svih ratova sa svojom iracionalnom mržnjom, neefikasnim mirovnim trupama i zbunjenošću medija.

Klix