Prije 22 godine Danis Tanović je osvojio Oscara: Ovo je za moju zemlju, za Bosnu!

Iz Sehare
Screenshot: YouTube

Na današnji dan, 24. marta 2002. godine, bh. reditelj Danis Tanović dobio je Oscara za film “Ničija zemlja”. “Ničija zemlja” (engl. “No Man’s Land”) je na ceremoniji održanoj u Kodak teatru u holivudskom kvartu Los Angelesa proglašena za najbolji strani film.

Tanoviću su nagradu uručili Sharon Stone i John Travolta. “Ničija zemlja” reditelja Danisa Tanovića je bila kandidat Udruženja filmskih randika BiH i prvi, a za sada i jedini bh. Oscarom nagrađeni film.

@super_portal

24. marta 2002. godine Danis Tanović je dobio Oscara za film “Ničija zemlja” #oscars #nomansland #nicijazemlja #danistanovic #oscar #theoscar #film #movie #award #oskar #bosnia #bosna #hollywood #tv #la #losangeles

♬ original sound – www.superportal.ba

Film Danisa Tanovića je pobijedio u konkurenciji filmova iz Francuske (“Amélie”), Norveške (“Elling”), Indije (“Lagaan”) i Argentine (“Son of the Bride”).

Pored Oscara, ovaj sada već kultni film je osvojio brojne druge filmske nagrade: Zlatni globus za najbolji strani film, nagradu Evropske filmske akademije za najbolji scenarij, nagradu Kanskog filmskog festivala za najbolji originalni scenarij, nagradu za najbolji film kao i nagradu publike na Sarajevskom filmskom festivalu…

Radi se o bosanskohercegovačkoj ratnoj drami koja je bila rediteljski prvijenac tada mladog i talentovanog, a danas proslavljenog reditelja Danisa Tanovića koji je ujedno i scenarist. Producent filma je Čedomir Kolar. Glavne ulige u filmu ostvarili su Branko Đurić Đuro, Rene Bitorajac i Filip Šovagović. Pored njih, u filmu su uloge ostvarila i neka velika glumačka imena iz BiH, regije i Evrope poput Mustafe Nadarevića, Bore Stjepanovića, Bogdana Diklića, Georgesa Siatidisa…

Radnja filma smještena je u 1993. godinu, u vrijeme žestokih ratnih dejstava u BiH. Trojica vojnika ostaju zarobljeni na “ničijoj zemlji”, između borbenih linija svojih vojski. Čiki (Branko Đurić) i Cera (Filip Šovagović) su borci Armije RBiH dok je Nino vojnik tzv. Vojske RS-a.

Stanje dodatno otežava činjenica što Cera leži na mini koju su postavili Nino i njegov poginuli saborac. Čiki i Nino su prisiljeni zajedničkim snagama potražiti pomoć jer ako se Cera samo malo pomjeri mina će se aktivirati. Situacija da dva vojnika sa dvije suprotne strane moraju sarađivati kako bi se spasili dovodi do niza dramatičnih i komičnih scena koje pokazuju svu apsurdnost ratovanja.

Danis Tanović otkrio: Kultna scena iz “Ničije zemlje” zapravo mi se dogodila tokom rata u Sarajevu

Film će ostati upamćen i po nekim kultnim scenama i replikama. “Ko je počeo rat” i “sra*e u Ruandi” spadaju među najlegendarinije filmske replike na ovim prostorima.