Ruše stereotipe: Mladi par pokrenuo dimnjačarsku firmu

Vijesti

Osim što se vjeruje da dimnjačari donose sreću, oni spašavaju od požara, trovanja i gušenja. Ipak rijetki su oni koji se žele baviti ovim zanimanjem – posao je težak, a plate su male.

Ruše stereotipe

Stereotipe ruši mladi bračni par iz Mostara koji se hrabro upustio u ovu priču. Pokrenuli su dimnjačarsku firmu – prvu nakon skoro 40 godina u Mostaru.

Pune ruke posla za Tajmu i Sanjina. Sezona grijanja period je kada dobiju najviše poziva za čišćenje dimnjaka. Iako nisu dugo u ovom poslu, za njih dvoje to je postala rutina, ali i neočekivana ljubav.

“Imao sam problem na svom dimnjaku, nisam mogao riješiti problem, uzeo sam neke primitivne alate, problem sam rješavao 15 dana neiskusan i ne znajući u čemu je problem, tako sam se stalno vraćao na isti problem. Shvatio sam da u Mostaru nema dimnjačara, javio se Udruženju dimnjačara, upisao školu gdje sam završio zanat za dimnjačara”, kazao je Sanjin Drljević.

Uskoro mu se pridružila i njegova 27-godišnja supruga, magistrica hemije, koja nije imala priliku raditi u struci, te se spletom okolnosti okušala u ulozi dimnjačara.

“Tražio je pomoćnika, jer ima dosta poslova koje ne može sam obavljati, za koje je potrebno dvoje, tražio je i nije našao. Jednog dana dobio je poziv da jednu stvar riješi nekim hemikalijama. Onda sam mu ja rekla pošto sam završila hemiju da bih mu ja pomogla. On je govorio nemoj ti si žena, ja kažem hoću”, ispričala nam je Tajma.

I tako je krenula njihova zajednička dimnjačarska avantura.

Posao, kažu, nije lagan, ali kad se radi s ljubavlju mnogo je lakše

“Ovaj posao jeste težak , prljav. Ali kad se zavoli ništa nije teško. Sad sam se ugrizla u ovaj posao, zavoljela ga, prvenstveno sam supruga željela biti podrška. Međutim kad sam vidjela da svojim znanjem mogu doprinijeti to je bilo to”, kazala je Tajma.

Mnogi će reći, neobičan posao za žene, no Tajma ruši predrasude. Reakcije su kaže uglavnom pozitivne, no klijenti često ispolje svoje iznenađenje kad ugledaju ženu dimnjačara.

“Ništa ne govore, ali pogled sve kaže kad me ugledaju na vratima, pitaju se odakle žena”, kazala je.

“Imala sam problem, ptice su mi u odžaku napravile gnijezdo i nikako nisam mogla naložiti vratru. Dovela sam Sanjina i pred svaku sezonu on je tu kod mene”, kazala je Dilisa Begović, klijentica.

Iznenađenje izaziva i nova metoda čišćenja koja ne zahtijeva penjanje na krov. U svom radu koriste savremenu i skupocjenu tehnologiju koju su nabavili uz kreditno zaduženje, zbog čega je proces čišćenja mnogo jednostavniji.

“Pregledali smo vizualno dimnjak, zatim smo uradili čišćenje, sad smo ubacili kameru, čisto da vidimo kakvo je stanje i evo jasno vidim oda je stijenka dimnjaka čista i da je dimnjak prohodan”, pojasnio je Sanjin.

Čist dimnjak znači dobro i sigurno grijanje tokom zime, stoga je njegovo redovno održavanje jako bitno jer začepljeni dimnjaci jedan su od najčešćih uzroka požara. Malo je, kažu Tajma i Sanjin onih koji se pridržavaju ovog zlatnog pravila a više je onih koji ih hvataju za dugme, što, prema starom narodnom običaju, donosi sreću.

N1