Simpozij “Genetička testiranja – klinička primjena”: Naučnica Anela Zorlak okuplja vrhunske medicinske stručnjake

Događaji
Foto: Screenshot/Buka

Simpozij “Genetička testiranja – klinička primjena”…

Personalizovana medicina je budućnost koja je već počela u svijetu, a ovog mjeseca će i Bosna i Hercegovina imati priliku da zakorači u ovaj svijet.

Naime, 24.06. u sklopu “Dana BHAAAS u BiH” biće oragnizovan simpozij „Genetička testiranja – klinička primjena“, koji će okupiti brojne svjetske stručnjake iz oblasti onkologije, oftamologije, psihijatrije i ginekologije.

Simpozij organizuje prvo genetičko savjetovalište u BiH “Genetika”, nastalo kao ideja mlade 27-godišne genetičarke, porijeklm iz Goražda, Anele Zorlak, sa ciljem da svoja znanja udruži sa eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogući svakom pojedincu da što bolje upozna sebe te preventivno djeluje.

Kako nam kaže Zolak cilj simpozija “Genetička testiranja” je predstaviti dosadašnja postignuća na polju kliničke genetike kroz prikaze slučajeve zaista eminentnih stručnjaka.

Dodaje i da ovaj događaj doprinosi višestruko zajednici, sa naglaskom na uvođenju svijesti o važnosti personalizirane medicine i genetičkih testiranja u kliničkoj primjeni, što do sada nismo imali mogućnost slušati i učiti u BiH.

“Sretna sam jer ćemo imati priliku da o genetičkom savjetovanju, genetičkim testiranjima, ali i realnim prikazima slučajeva slušamo od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Njemačke, Hrvatske i BiH. Sarajevo će u junu imati priliku da zakorači u svijet personalizirane medicine”, kaže nam Zolak o ovom za BiH značajnom događaju koje se organizuje u sklopu “Dana BHAAAS u BiH”.

Onkolog dr. Davor Kust iz Hrvatske, jedan je od učesnika simpozija u sklopu kojeg će predstaviti nekoliko primjera primjene ciljane terapije temeljem genetskog profila tumora na stvarnim bolesnicima s metastatskom bolešću iz prakse, te rezultate koje su postigli.

Kaže da ga ovaj događaj posebno raduje jer je njegov značaj ogroman: ”Pristup onkološkom bolesniku se je iz temelja promijenio u zadnjih desetak godina. Sve se više pomičemo u smjeru personalizacije liječenja, prihvaćajući svakog bolesnika kao posebnog, sa specifičnom malignom bolešću, željama i potrebama. Taj napredak omogućile su nam genetske analize, s pomoću kojih dobivamo preciznije informacije o genetskom kodu same bolesti što nam posljedično omogućuje primjenu ciljanih lijekova koji blokiraju upravo te specifične promjene nađene u tumorskom tkivu bolesnika. Navedeno nam omogućuje da izliječimo i dio bolesnika s metastatskom bolešću, što je ranije zvučalo kao teško moguće. Očekujemo daljnji napredak na ovom polju te je stoga nužna razmjena iskustava i mogućnosti, kao i daljnja istraživanja kako bismo postigli još bolje rezultate liječenja”.

Lista predavača special event „Genetic testing“

main image
  •  Zorlak Anela M.Sc, Genetika; Sarajevo
  •   Bonnie Liebers, MD; Guide Genetics; New York; USA Bonnie Liebers osnivačica centra i servisa za genetičko savjetovanje u New Yorku, sa iskustvom dugim preko 25 godina.  Certificirana je od strane Američkog odbora za medicinsku genetiku i član je Povelje američkog odbora za genetičko savjetovanje. Aktivna je članica Nacionalnog društva genetičkih savjetnika. Njeno iskustvo uključuje sva područja kliničke genetike uključujući prenatalnu i pedijatrijsku genetiku, genetske poremećaje odraslih i procjenu i testiranje genetskog rizika od raka. Osim kliničke prakse, Genetic Counseling Services je konsultant za osiguravajuće kompanije, industriju i druge poduhvate.
  •  Tanya Slavova, MD; Centogene, Rostock/Germany Doktorica Tanya Slavova je regionalna menadzerica klinike za dijagnostiku rijetkih oboljenja iz Njemačke, CENTOGENE, putem koje su najnovije tehnologije genetičkog tetsiranja dostupna za sve pacijente i u BiH. CENTOGENE je jedna od vodećih ustanova za dijagnozu rijetkih oboljenja u Evropi i trenutno  uspješno putem genetičkih analiza mogu dijagnosticirati preko 8000 oboljenja.
  • dr.sc., dr.med Davor Kust, Poliklinika Anova, Zagreb/Hrvatska. Ravnatelj je poliklinike Anova. Zadnje dvije godine je proglašavan najboljim doktorom. Specijalista Onkologije.
  • Lilijana Oruč, MD, PhD, Psihijatrijska ordinacija prof.dr. Oruč. Začetnik psihogenetike na našim prostorima.
  • Aida Ćatić, PhD, VCU Health, Richmond, USA. Dr Ćatić je član Američkog koledža za medicinsku genetiku i genomiku i posjeduje sertifikat iz citogenetike Američkog društva za kliničku patologiju.
  • Ajla Pidro Miokovic, MD, Poliklinika Vukas Zagreb/Hrvatska. Unazad 9 godina radi u oblasti oftalmologije, te u svakodnevnom radu kombinira najbolje od dva svijeta: liječenje prednjeg i stražnjeg segmenta oka. Najuže područje rada su joj oboljenja retine, dijabetička retinopatija, degeneracije makule kao i različita druga stanja koja zahvataju retinu i oko. Medicinski fakultet I specijalizaciju završila u Sarajevu, a trenutno radi u Poliklinici Vukas u Zagrebu.
  • Ulla Marton, MD, Poliklinika dr. Marton Zagreb/Hrvatska. 2009. godine stekla naziv primarius, a 2010. subspecijaliste iz ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije. U svrhu daljeg usavršavanja boravila je na Rambam Medical Centar, Haifa, Izrael, Erasmus Universiteit Roterdam, Academic Hospital Roterdam Dijikzigt, Nizozemska, St. Bartholomey Hospital, London, Engleska, Splošna bolnica Maribor; Slovenija. Stalni član tima Poliklinike “Dr. Marton” je od 31. marta 1999. godine.

Buka