Škola plivanja u Orašju obilježava deset godina: Više od 4000 djece naučilo plivati

Vijesti
Foto: Perica Nedić/federalna.ba

Škola plivanja u Orašju doživjela je svoj jubilej. Već desetu godinu tokom  ljetnog raspusta, ni u vrijeme pandemije nije prestala raditi, ali su bile uvedene preventivne mjere. Instruktori imaju odlične rezultate čime poručuju kako je opravdanost škole plivanja višestruka u socijalnom smislu.

U desetogodišnjem postojanju škole plivanja u Orašju, prema procjenama voditelja, više od četiri tisuće djece naučilo je plivati.

„Proces je zamišljen na načina da traje jedanaest dana po jednoj grupi, sam radni dan sastoji se od dva radna sata“, pojasnio je Mehmed Memišević, voditelj škole plivanja u Orašju.

Polaznici škole plivanja su djeca iz cijele Bosne i Hercegovine, ali čak i iz susjedne općine Županja u Hrvatskoj.

„Prošle godine sam naučio plivati, ove godine usavršavam, upoznao sam puno prijatelja i lijepo mi je ovdje“, kaže nam Lukas Topić, polaznik škole plivanja iz Oštre Luke.

„Prošle godine smo došli iz Bijeljinje u školu plivanja i super mi je ovdje“, priča Sofija Blagojević, polaznica škole plivanja iz Bijeljine.

„Upoznao sam se sa plivanjem i radili smo mnogo zanimljivi vježbi, mnogo je zanimljivo ovdje biti“, dodaje Aleksandar Kovačić, polaznik škole plivanja iz Lončara.

„Imam puno prijatelja prvi put sam ovdje i naučila sam plivati i super mi je“, kaže Marija Matić, polaznica škole plivanja iz Domaljevca.

Osmogodišnji Mihael Tešić iz Donjeg Žabara nam je kazao da je naučio lijepo plivati: Pa fino je upoznao sam puno novih drugara.“

„Idem u školu plivanja već osam godina, od prve godine sam naučio plivati i pomaže mi da budem fizički aktivan“, smatra Sanjin Ćorhasanović, polaznik škole plivanja iz Orašja.

U edukativnom i preventivnom smislu škola plivanja je od neprocjenjivog značaja. Ovo područje je, inače, bogato vodama i rijekama i svake godine bilježe se nesretni slučajevi utapanja, naročito osoba mlađeg uzrasta.

„Iz ove perspektive možemo da reći otkako je krenula škola plivanja dosad nijedan slučaj utapanja nije zabilježen“, poručuje Mehmed Memišević, voditelj škole plivanja u Orašju.

Ovaj desetogodišnji edukativni projekat je opstao zahvaljujući instruktorima i voditelju škole, kao i gostoprimstvu vlasnika bazena, a financira se participacijom roditelja djece polaznika u iznosu od šezdeset konvertibilnih maraka dok je ove godine općina Domaljevac-Šamac svoj djeci s ove općine osigurala besplatnu školu plivanja. U socijalnom smislu uz razvijanje vještina plivanja, ovaj projekat je mnogoj djeci postao zamjena za odlazak na more.

Miro Sirovina/federalna.ba