Slovenija: Dostavljač koji je kažnjen jer je jeo burek tokom pandemije, sada će dobiti novac nazad

Vijesti

Vlada Slovenije odlučila je da vrati novac građanima i poništi kazne izrečene zbog narušavanja pravila lockdowna.

Jedan od primjera i simbola oštrog načina na koji su vlasti provodile ograničenja covida je dostavljač iz Ljubljane koji je kažnjen sa 400 eura. On je tokom svog radnog vremena sjeo na stepenice ispred crkve kako bi odmorio i pojeo burek. Tada mu je prišla policija i izrekla kaznu zbog skidanja maske.

Sada će taj dostavljač dobiti svoj novac nazad i njegov policijski dosije će biti očišćen. Isto važi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili mjere protiv covida.

Policija je izrekla kazne u iznosu od skoro 6 miliona eura u periodu dužem od dvije godine. Ali od ove sedmice zakon o povratu tog novca stupa na snagu, piše BBC.

Povrat novca je bilo jedno od obećanja koje je dao premijer Robert Golob prije nego što je njegov Slobodarski pokret lijevog centra izabran prošle godine. Prethodna desničarska administracija, koju je predvodio bivši premijer Janez Janša, uvela je stroga ograničenja slobode kretanja i okupljanja.

Na raznim mjestima, Slovencima nije bilo dozvoljeno da putuju izvan svojih lokalnih područja, a bio je uveden i noćni policijski sat.

Klix