Sportske igre mladih BiH: Druženja i takmičenja u Gračanici, Novom Travniku, Kalesiji i Olovu

Reportaže

Turneja radosti Sportskih igara mladih nastavila je veselo putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, te su u prethodnom periodu Dan sporta i takmičenja u ekipnim sportovima održani u Gračanici, Novom Travniku, Kalesiji i Olovu.

Pokrovitelj regionalnih takmičenja Sportskih igara mladih i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta, a u saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom naše države promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair play.

Baš kao i prethodnih nekoliko godina, Gračanica je bila domaćin Dana sporta za najmlađe, kao i za takmičenja u košarci, malom nogometu i odbojci na pijesku. Dječaci i djevojčice iz svih osnovnih škola sa područja grada uživali su u dvodnevnim takmičarskim aktivnostima. Prvog dana takmičenja predstavnici škola zajedno su sa gradonačelnikom Nusretom Helićem zapalili plamen prijateljstva Igara, nakon čega su održana takmičenja u atletici i u igri između dvije vatre. Medalje su otišle u: OŠ “Malešići”, OŠ “Lukavica”, OŠ “Hasan Kikić”, OŠ “Soko”, OŠ “Miričina”, “Drugu osnovnu školu“, OŠ “Džakule”, OŠ “Doborovci”, OŠ “Gračanica” i Područnu osnovnu školu “Pribava”. Na takmičenju u malom nogometu u kategoriji 2008. godište i mlađi, u ovom gradu najuspješnija je bila ekipa “Hasini prijatelji“, koja je izborila plasman na polufinalni turnir. Pobjednici Kup-a u odbojci na pijesku su dječaci iz ekipe “Geto Pribava“ i djevojčice iz ekipe “Šala“. Koncertom Dženana Lončarevića pred nekoliko hiljada stanovnika Gračanice i okolnih mjesta završena su dva dana sporta i zabave u ovom gradu.

U Novom Travniku je pod pokroviteljstvom Opštine održan Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda svih osnovnih škola sa područja ove općine. Najmlađi učesnici u Novom Travniku uživali su u zabavnom programu te takmičenjima u igri između dvije vatre i atletici. Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik, zajedno je sa predstavnicima škola zapalio SIM plamen, ali i istrčao revijalnu utrku sa najmlađim učesnicima. Na terenima, ali i tribinama, bilo je “vatreno”, jer su mališani bodrili svoje drugare na putu do medalja. Medalje su u konačnici osvojili učenici iz: OŠ “Opara“, OŠ “Vodovod“, OŠ “Trenica“, OŠ “Novi Travnik“, OŠ “Savfet-beg Bašagić“, OŠ “Stojković“, OŠ “Edhem Mulabdić“ i OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar“. Sportske igre mladih su i ove godine, koncertom Dženana Lončarevića, sa svim Novotravničanima proslavile Dan opštine, a u narednim danima biće održana i takmičenja u ekipnim sportovima.

Opština Kalesija je prvi put bila domaćin Sportskih igara mladih. Dječaci i djevojčice od 1. do 5. razreda iz svih osnovnih škola sa područja opštine prvobitno su uživali u zabavnom dijelu programa, na kojem im se pridružio i načelnik Sead Džafić. On je sa predstavnicima škola zapalio SIM plamen, a nakon toga učestvovao i u revijalnoj utrci. Najmlađi SIM-ovci su se u okviru Dana sporta takmičili u igri između dvije vatre i  utrci na 60m, a medalje su osvojili učenici iz: OŠ “Kalesija“, OŠ “Tojšići“, OŠ “Memići“, OŠ “Rainci“ i OŠ “Vukovije“.

Starije SIM-ovce u narednom periodu očekuju takmičenja u ekipnim sportovima.

Naredni domaćin SIM turneje radosti bila je Opština Olovo, gdje su najmlađi nestrpljivo čekali dolazak Igara u njihov grad. Predstavnici škola sa područja ove opštine zajedno su sa načelnikom Đemalom Memagićem zapalili plamen Igara nakon čega su, kao i u drugim gradovima, započela takmičenja u Kupu u igri između dvije vatre i utrci na 60m. Medalje su osvojila djeca iz OŠ “Olovo“ i OŠ “Hasan Kikić“. Takmičenja su nastavljena turnirom u malom nogometu za najmlađe SIM-ovce, a pobjednik Kup-a, takmičenja malom nogometu za dječake u kategoriji 2013. godište i mlađi, je ekipa ŠFK “Olovo“.

BHRT