Sredozemna medvjedica nakon 40 godina uočena kod Mljeta

Zanimljivosti
Foto: Luka Jurinović

Tokom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda primjećena je sredozemna medvjedica (Monachus monachus). Uočili su je i fotografisali biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić.

Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu. Ovo je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina, potvrdili su iz Nacionalnog parka Mljet.

Sredozemna medvjedica spada u porodicu pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko 2,5 m i težiti do 300 kg. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan gospodarski ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih desetljeća.

Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorij NP Mljet, pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosustava. Preduvjet za boravak i preživljavanje ovakvog sisavca je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

U Nacionalnom parku Mljet gospodarski ribolov je zabranjen unutar pojasa 500 m od obale.  Zonacijom su utvrđene no-take zone i zone u kojima je dozvoljen samo nisko intenzivan ribolov. Zagovara se i uspostava tzv. “buffer” zone i izvan akvatorija parka, čime bi se dodatno smanjio pritisak gospodarskog ribolova uz samu granicu parka.

Nadamo se da uočena jedinka nije sama, te da će njen “posjet” najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mjesto trajnog boravka ove vrste, pišu iz Nacionalnog parka Mljet.

N1