Sud odlučio: SDA i DF nezakonito smijenili Alena Kamerića, mora biti vraćen na poziciju direktora UKC-a

Vijesti

Općinski sud u Tuzli odlučio je da je smjena Alena Kamerića sa mjesta generalnog direktora UKC-a Tuzla nezakonita i da on mora biti vraćen na poziciju da koje je smijenjen.

Podsjećamo, Kamerić je na mjesto prvog čovjeka tuzlanskog UKC-a došao koncem 2021. godine kao kadar PDA. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije došlo je do promjena u vlasti u Tuzlanskom kantonu. Na vlast su došli SDA i DF koji su smijenili Kamerića.

Kao razlog njegove smjene Upravni odbor UKC-a naveo je nalaz Federalne inspekcije, koja je ranije utvrdila da Kamerić ne ispunjava uslove za obavljanje funkcije generalnog direktora.

Umjesto Kamerića na čelo UKC-a Tuzla postavljen je Denijal Tulumović. Nakon toga je Kamerić tužio UKC za nezakonitu smjenu.

Presudom Općinskog suda i Tuzli naloženo je da UKC Tuzla mora vratiti Kamerića na poziciju sa koje je smijenjen i omogućiti mu obavljanje dužnosti do isteka mandata ili do njegovog prestanka na zakonit način. Sudskom presudom je naloženo i da se Kameriću isplate sve zaostale plate i doprinosi koji su vezani za poziciju direktora tuzlanskog UKC-a, piše Klix.