Sutra premijera dokumentarnog filma “Dolina ćupova” 

Najave

U Sportskoj dvorani “Goran Čengić” na Grbavici sutra će premijerno biti prikazan dokumentarni film “Dolina ćupova”, rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić. Premijera filma će simbolično biti upriličena na godišnjicu reintegracije naselja Grbavica.

Ovaj historijsko-sportski dokumentarni film, u kojem autorica “žonglira” i s formom muzičkog dokumentarca hronološki nas provodi kroz stoljeće postojanja kluba i njegove razvojne faze, od početnih zanesenjačkih kada je Željo igrao na nekoliko gradskih igrališta, uz brojne teškoće i opstrukcije, do danas kada ima svoj stadion. Bio je to put od outsidera, beskućnika i zakupca do vlasnika svog doma.

Autorica nas historijski provodi i kroz vrijeme kada se u Sarajevu uopšte počeo igrati fudbal, upoznaje s prvim klubovima u gradu i okolnostima u kojima se Željezničar borio za svoje mjesto pod “fudbalskim nebom”. Kroz grafički prikaz ćemo se upoznati i sa igralištima na kojima je Željo igrao dok nije dobio svoj stadion, uključujući njegovo prvo igralište na Pofalićima.

“Dolina ćupova”, kako popularno zovu stadion Grbavica, sa znat ćemo i zašto, jeste film o entuzijazmu i ljubavi, koji su najveća pokretačka snaga Plavog gospodina. To je svojevrstan omaž Željinoj porodici – navijačima, uz koje je klub stasao i rastao, a kasnije i njegova infrastruktura. Željo je svojom energijom i rezultaima bio inspiracija i mnogim muzičarima i umjetnicima, pa su nastale brojne pjesme posvećene Želji, kao i kultni skečevi „Sejo i Seada, ljubavna priča“ u „Top listi nadrealista“. Film će nam, prvi put nakon 30 godina, otkriti i kako je nastao tekst pjesme “Grbavica”, najemotivnije pjesme o Želji i stadionu.

Za film govore neka od najvećih imena bh. fudbala: Edin Džeko, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Zdenko Jelić, Bulend Biščević, Admir Adžem, Amar Osim, Nikola Bilić, Hajrudin Čengić, Ermin Čengić, Mladen Vojičić Tifa, Mustafa Čizmić Čizma, Dragan Jokić, Vlado Podany, Davor Sučić Sula/Sejo Sexon, Zdravko Čolić, Branko Đurić Đuro, Zenit Đozić, Marko Dmitrović, Admir Lisica.

Produkciju filma potpisuje PLATFORMA, u koprodukciji sa BHRT i MYTV.