Tuzlanka Mirela Delibegović izabrana u prestižnu naučnu škotsku akademiju

Intervjui Vijesti
Foto: Aberdeen Univerzitet

Tuzlanka Mirela Delibegović izabrana je u prestižnu naučnu škotsku akademiju – The Royal Society of Edinburgh (RSE).

Mirela Delibegović živi i radi u Škotskoj, od 2007. godine je profesorica na Univerzitetu Aberdeen. Vodeći je svjetski naučnik za dijabetes i kardiovaskularne bolesti, o čemu svjedoče njeni vrhunski naučni radovi, obimni israživački portfolio, akademski status i međunarodna reputacija, stoji u objavi na internet-stranici Aberdeen Univerziteta.

Trenutno je predsjedavajuća Dijabetičke medicine i direktorica Aberdeen kardiovaskularnog dijabetes centra. Prije tri godine imenovana je dekanesom za istraživanje (industrijski angažman i transfer znanja) na Univerzitetu.

Delibegović je postdiplomske studije završila na prestižnom Harvardu. Supruga je i majka dvoje djece, a u intervjuu za Faktor govorila je kada i zašto je napustila domovinu, kakvi su bili njeni počeci, kako je postala uspješna, ali i o naučnim dostignućima.

– Biti naučnik je nešto izuzetno divno! Razlog što to kažem je, naprimjer, kada je počela pandemija koronavirusa i sve laboratorije zatvorene, mi smo odmah počeli da radimo sa kompanijom koja specijalizira u Artificial Intelligence (AI) (umjetnička inteligencija, op. a.) i zdravstvom da razvijemo novi, efektivan i senzitivan test za antitijela COVID-19. To nas je uvelo u novi okvir razmišljanja kako koristiti AI da razvijemo bolje i jeftinije testove za druge bolesti, gdje je imunitet veoma važan, a testovi neadekvatni. U isto vrijeme imamo nove kolaboracije i projekte gdje radimo na gubitku vida radi dijabetesa, oštećenju bubrega zbog dijabetesa, novim lijekovima za masnu jetru, i novim tehnologijama gdje možemo da “uzgajamo” organe kao naprimjer jetru, koja potiče od ćelija pacijenata. Ovo nam omogućava da razumijemo bolje kako nove terapije mogu raditi u pacijentima, umjesto izučavanja na miševima ili pacovima – rekla je, između ostalog, Mirela.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.