U Kalesiji promovisana knjiga “Svjedok srebreničkog genocida”

Reportaže

Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, u galeriji JU BKC “Alija Izetbgović” Kalesija održana je promocija knjige Mevludina ef. Hrnjića “Svjedok srebreničkog genocida”.

U ovoj knjizi Mevludin efendija, rođeni Kameničanin, opisao je svoj put u julu 1995. godine iz pakla Srebrenice ka slobodnoj teritoriji, koji je trajao punih 80 dana. Osim tog dijela, u knjizi je opisano i predratno vrijeme u Zvorniku, ratna situacija u Kamenici i Cerskoj te boravak u Srebrenici prije genocida.

Promotori knjige, osim autora, bili su su mr.Emira Bosnjaković i književnik Fajko Kadrić. Moderator je bio akademski glumac Nermin Hodžić.

– Sve ovo što sam proživio dugo sam nosio su sebi. Prije nekoliko godina konačno sam odlučio da sve to zapišem i ukoričim kako bi ostalo generacijama koje dolaze. Nikad ne smijemo zaboraviti ono što nam se dogodilo, a ni oprostiti, kazao je između ostalog, autor knjige Mevludin Hrnjić.

– Književnik Fajko Kadrić je naglaso da Hrnjićeva knjiga pripada porodici memoarske proze, koje svojim narativom njeguju kolektivnu kulturu pamćenja.

– Kada broj objavljenih knjiga o Genocidu premaši broj žrtava, to će još uvijek biti nedovoljno, jer nismo mi doživjeli genocid što nas Bog ne voli, nego naprotiv, to nam je i Kur’anom rečeno. Mi smo kompas vjere zamijenili ideološkim i na civilizacijskoj vjetrometini svoju sigurnost predali na brigu svojim dželatima. Po jednoj od definicija književnosti , to je privatna historija jednog naroda i ovu knjigu treba gledati kroz taj diskurs. Dakle, gledati je kao našu privatnu historiju.

Ona je još jedan kamen u tvrđavi našeg sjećanja, jer ako ne budemo pisali naše knjige, čitaćemo tuđe, rekao je o knjizi Fajko kadrić.

Organizatori obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici su JU BKC “Alija Izetbegović”, MIZ Kalesija i BZK Preporod.