U Kantonu Sarajevo počinje vakcinacija protiv raka grlića materice

Vijesti
Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo po prvi put u Kantonu Sarajevo obezbijedilo je sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.

U narednom periodu slijedi edukacija roditelja djevojčica šestih razreda osnovne škole u Kantonu Sarajevo. Kroz ovu edukaciju, roditelji će biti obavješteni i o načinu prijave za vakcinu.

Ova populacija se uzima kao preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizacija u zemljama gdje se po prvi put uvodi ova imunizacija.

Najefikasnija mjera prevencije raka grlića materice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od deset godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.

Primarnom prevencijom u ovom periodu života (12-15 godina starosti) kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije virusom i spriječava se oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijem životu.

Najbolji primjer efikasnosti vakcine je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije.

Imunizacija u Kantonu Sarajevo će se sprovesti četvorovalentnom vakcinom protiv oboljenja izazvanih HPV od kojih tipovi 16, 18 predstavljaju uzrok 75 posto svih slučajeva grlića materice, a tipovi 6 i 11 su odgovorni za nastanak 99 posto slučajeva genitalnih kondiloma.

Sarajevski nutricionista doveo Kolindu Grabar-Kitarović do zavidne linije

Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina te je uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo prvo u Bosni i Hercegovini uvodi ovu vakcinu u program imunizacije.

Klix