U Sarajevu počela izgradnja spomenika Vikićevim specijalcima, sve bi trebalo biti gotovo do augusta

Vijesti

Nakon brojnih procedura i rasprava u Sarajevu je i zvanično počela izgradnja spomenika bosanskim specijalcima koji bi se trebao nalaziti kod Druge gimnazije.

Prema onome što je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, mjesto gdje će se graditi spomenik je ograđeno, te je naznačeno kako će radovi biti gotovi u augustu 2024. godine.

Investitor projekta, kao što je poznato od ranije, je Grad Sarajevo. Gradnju ovog spomenika još u decembru 2023. godine najavio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

“Danas smo zajednički ozvaničili početak izgradnje Spomen-obilježja bosanskim specijalcima, spomenik čiju izgradnju čekamo već duži niz godina. Uprkos mnogim otporima, mogu sa zadovoljstvom da kažem da idejno rješenje kreće u realizaciju narednom periodu”, saopćio je ministar Osmanović.

U decembru 2023. godine za Klix.ba o ovom projektu govorila je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je rekla od kojih dijelova će se sastojati spomenik.

“Spomenik se sastoji iz više cjelina, i to: uništeni tenk neprijateljske vojske, zatim pet (5) bronzanih bista bosanskih specijalaca koji se nalaze u položaju koji izražava slavlje osvajanja neprijateljskog tenka, te betonski zid obložen granatnim pločama sa uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika specijalne jedinice policijskog odreda ‘Bosna'”, kazala je Karić.

Klix