U Sarajevu predstavljen roman ”Melun” Envera Čolakovića

Događaji

Roman „Melun“ bosanskohercegovačkog književnika Envera Čolakovića predstavljen je publici u Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“.

Kako je rečeno roman je objavljen nakon što je 90 godina stajao u rukopisu, potpuno nepoznat javnosti i 47 godina nakon smrti pisca. Autor ovog književnog djela do najsitnijih pojedinosti piše o zabludama, melomaniji, licemjerstvu i šovinizmu toga doba.

“Ovo je historijski, socijalni, politički i kulturalni roman. Djelo koje je i nakon 90 godina akutelno i svevremeno”, smatra jedan od promotora romana „Melun“ bh. književnik Halid Kadrić.

Publici je istakao da je roman nastao u doba duboke političke krize, u vremenu između dva svjetska rata, a dovršen je tačno prije 90 godina, te je putem nevjerovatnih okolnosti tek ove godine „oživio i ponudio se“ čitaocima.

“Ne bismo se mogli složiti sa piscem da je roman Melun bio aktuelan u ono doba, jer i u naše vrijeme vladaju ratovi, korupcija, nepotizam, socijalne razlike, nacionalne i vjerske razlike. A kako su sve ove nevolje trajnog karaktera, tako se i za ovaj roman može reći da je ‘svevremen’, pa tako i savremen. Ako u minulih 90 godina ova knjiga nije uopće čitana, ona će se u narednih 90 sigurno čitati, i ne samo čitati, nego i pamtiti”, poručio je Kadrić.

Univerzitetski profesor Muhidin Džanko mišljenja je da će ovaj roman biti otkrovljenje u našoj književnosti, te da je autor u ovom djelu pokazao svoje književno estetsko, filozofsko, psihološko, etnološko, socijološko, lingvističko obrazovanje, osobito u znanju leksike pomoću koje je rekonstuirao jezik sarajevske čaršije.

“Melun bih okarakterizirao kao historijsko enciklopedijski roman. Literarna i životna sudbina Envera Čolakovića neponovljive su i jedinstvene po svojim čudesnim prepletima i preokretima”, dodao je Džanko.

Publici se obratio i sin autora Esad Čolaković, koji je izrazio sreću što je ovo djelo konačno oživjelo. Za svog oca rekao je da je bio častan i vrijedan, jako blage naravi i da je živio da bi pisao.

“Hvala svima koji su se zauzeli da ovo djelo nakon 90 godina ‘uskrsne’. Rijetka su djela, pa i ponajbolja iz književnosti koja nadžive svoje autore, a još su rjeđa ona djela koja ‘uskrsnu’ 100 godina nakon što su napisana”, rekao je Esad Čolaković.

Svečanoj promociji romana „Melun“ prisustvovao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih novogradakih škola, učenici i mnogi drugi ljubitelji književnosti.

Enver Čolaković rođen je 27. maja 1913. godine, bio je bosanskohercegovački književnik, pjesnik i prevodilac. Prevodio je s mađarskog i njemačkog jezika, objavljivao stručne tekstove iz fizike i matematike, a radio je i kao profesor, pozorišni režiser, korektor i urednik. Pisati je počeo još kao dječak i to na dva jezika, bosanskom i mađarskom. U periodu do 1945. godine objavio je više pripovjetki i eseja, a najpoznatiji je po svom romanu „Legenda o Ali-paši”. Napisao je 3.500 pjesama, uz punu svijest da neće dočekati da sve to bude objavljeno. Svaki njegov pokušaj je bio osuđen na propast.

U čast ovog bh. književnika danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, kao i nekoliko osnovnih škola u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

FENA