U Vijećnici otvoren 13. Sarajevo Business Forum

Događaji

U svečanoj atmosferi Gradske vijećnice u Sarajevu večeras je otvoren 13. Sarajevo Business Forum, u prisustvu brojnih zvaničnika, poslovnih lidera, političkih predstavnika, ekonomskih stručnjaka te predstavnika medija iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona i svijeta.

Prisutnima su se obratili predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović, ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Bakalović je istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika naglašavajući potencijal Bosne i Hercegovine i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma koje su od najvišeg državnog, poslovnog i javnog interesa.

“Sarajevo Business Forum je vodeći društveno odgovorni projekt BBI Banke koji predstavlja stalnu posvećenost razvoju naše zemlje, a svakako i najutjecajniji doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Posvećeni smo poticanju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja, a ovaj Forum pokazuje našu predanost tom cilju”, kazao je.

U okviru 13. Sarajevo Business Foruma, prisutni će imati priliku slušati i aktivno učestvovati u ključnim temama regionalne perspektive članstva u EU, njegove šire implikacije na rast i integraciju, dobiti uvid u vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda.

U saradnji s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, diskutovat će se o razvoju željezničke infrastrukture koja je u prošlosti bila zanemarena, istraživati mogućnosti uvida u strategiju, kapacitete i način pristupa Digitalnoj Evropi za Bosnu i Hercegovinu te ispitivati potencijale turističke industrije s posebnim naglaskom na franšize i zdravstveni turizam.

“U ime organizatora Sarajevo Business Foruma, želim da vam poželim dobrodošlicu, a naročito našim međunarodnim gostima, predstavnicima vlada i cijenjenim poslovnim liderima iz više od 40 zemalja”, rekao je Bakalović.

Ministar Zlatko Mijatović je naglasio značaj podrške vlade i lokalnih institucija u privlačenju investicija i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

“Sarajevo Business Forum se etablirao u regionalnoj i globalnoj poslovnoj zajednici kao najvažniji poslovni i investicijski forum u jugoistočnoj Europi. Naša predanost je izgradnja snažne ekonomije temeljene na proizvodnji, razvoju poduzetništva, privlačenju investicija te uspostavljanju i jačanju javno-privatnih partnerstava. Pozivam vas da istražite prednosti ulaganja u Kanton Sarajevo i postanete dio naše poslovne zajednice”, izjavio je Mijatović.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović poželio je srdačnu dobrodošlicu svim učesnicima Sarajevo Business Foruma, uspješne sastanke i suradnje u danima pred nama i ugodan boravak u Sarajevu.

SBF 2024. trajat će dva dana, 22. i 23. maja; uključivat će niz panela, radionica i prezentacija na kojima će se razgovarati o različitim aspektima poslovanja i investiranja.

BHRT