U Vlasenici promoviran roman „Šta su meni ptice“ Fajke Kadrića: Knjiga već doživjela drugo izdanje

Događaji

U Vlasenici, u prostorijama BZK “Preporod”, u četvrtak 21. aprila, održana je promocija novog romana Fajke Kadrića “Šta su meni ptice”.

Osim autora, o knjizi su govorili još i prof. dr. Mirsad Kunić i književni kritičar Osman Halilović. Moderator je bio književnik Sead Husić – Beli.

Također, na promociji je, što je čini baš posebnom, govorio i Ekrem Redžić, glavni lik ovog romana. Roman je i napisan prema kazivanju Ekrema Redžića, ratnog kurira na relaciji Cerska-Kladanj, koji je desetak puta prolazio iz Cerske u Kladanja i nazad, noseći municiju, sanitetski materijal, lijekove…

Osman Halilović je istakao da je zanimljivo za ovu knjigu to što je već doživjela drugo izdanje i prije prve promocije, što govori da je knjiga naišla na odličan prijem kod publike.

– Priča je to koja čitaoca ne ostavlja da mirno prespava noć. Knjiga je to koja se lijepi za dlanove kao puščana cijev na -20. Zato, ako je nađete na zadnjem sjedištu nekog taksija – uzmite je, kazao je Osman Halilović.

Prof. dr. Mirsad Kunić je naglasio da je roman napisan iz perspektive heroja, pobjednika, a ne žrtve, kakav je slučaj u većini dosadašnjih bošnjačkih romana.

Fajko Kadrić je rekao da se ovim romanom, nakon romana „Protokol posrnulih“ i „Udovičke zemlje“, ponovo vratio ratnoj tematici.

I Fajko Kadrić i Ekrem Redžić su se zahvalili svima koji su došli na promociju.

Cijeli tok promocije snimala je ekipa TV Neon. Snimak će biti emitovan u programu ove televizije u ponedjeljak, 25. aprila, u 15,45 sati.

Za sve prisutne na promociji, zahvaljujući Humanitarnom udruženju “Udrč” obezbjeđen je iftar.

Književnik Fajko Kadrić je do sada objavio dvije knjige pripovjedaka “Ko još pjeva dok umire” i “Ordijski mujezin”, te romane “Protokol posrnulih”, “Udovičke zemlje” i “Šta su meni ptice”.

Provincija.ba